Crna hronika
12

Brčko: Bankarska službenica nezakonito pribavila 250.000 KM

SRNA
Brčko
Brčko
Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu koju je lokalno Tužilaštvo podiglo protiv Jele Cvijanović /37/ iz Brčkog zbog osnovane sumnje da se, kao službenik Bobar banke u ovom gradu, niz godina bavila zloupotrebom položaja i drugim nezakonitostima kojima je pribavila protivpravnu imovinsku korist od oko 250.000 KM.

Optužnica, koja ima više od 20 tačaka, Cvijanovićevu tereti da je od 2003. do 2009. godine pri obavljanju poslova platnog prometa i poslova štednje oštetila više od 40 komitenata banke.

Njoj je stavljeno na teret da je novac, umjesto da ga prenese na račune prema nalozima komitenata, uzimala za sebe, zadržavajući pojedinačne iznose u visini i do 22.000 eura.

Prema ostalim navodima optužnice, Cvijanovićeva je s ciljem prikrivanja nezakonitih transakcija, falsifikujući potpise, neovlašteno vršila prenos novca s jednog računa na drugi tako što bi novac komitenta koji bi prethodno isplatila sebi, u jednom broju slučajeva namirivala novcem drugih komitenata.

Sekretar Tužilaštva Samir Beganović rekao je novinarima da rezultati istrage pokazuju da je Cvijanovićeva, na način opisan u optužnici, pribavila protivpravnu imovinsku korist od 246.825 KM, dok je istovremeno oštećenima nanijela štetu u ukupnom iznosu od 325.538 KM.

"Najveći dio obimne optužnice, zasnovane na više od 500 materijalnih dokaza, odnosi se na štetu nanesenu većem broju kineskih državljana koji borave u BiH. Prema navodima optužnice, od njih je Cvijanovićeva najčešće prisvajala iznose od po 10.000 eura namijenjene međunarodnom platnom prometu", objasnio je Beganović, dodajući da je među oštećenima i veći broj građana Distrikta.

Uz kvalifikacije da je kao odgovorno lice u Brčko distriktu, iskorištavanjem službenih ovlaštenja, pribavila sebi korist, a drugome štetu u iznosu većem od 50.000 KM, Cvijanovićeva je optužena za najteži oblik krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Istovremeno, unos neistinitih podataka u poslovnu ispravu i upotrebu neistinite isprave u poslovanju Tužilaštvo je optužnicom kvalifikovalo kao krivično djelo krivotvorenja službene isprave.