Akcija "Drvosječa"
15

Brčanski inspektor za šumarstvo optužen za uzimanje novca i dara

M. N.
Foto: Otisak.ba
Foto: Otisak.ba
Osnovni sud u Brčko distriktu potvrdio je optužnicu protiv inspektora za šumarstvo iz Brčkog Duška Đurića koji se tereti da je kao službena osoba zahtijevao i primao novac da ne bi poduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti.
Tužilaštvo Brčko distrikta tereti Đurića da je tokom jula i augusta, a potom i u oktobru prošle godine zahtijevao i primio novac da ne obustavlja sječu i transport drvnih sortimenata i ne poduzima druge mjere na koje je ovlašten kao nadležni inspektor u Distriktu.

Đuriću se stavlja na teret da je od osoba koje su bez neophodnih dozvola i procedura vršile sječu drva zahtijevao i uzeo najprije 700 eura, a potom i 500 KM 18. oktobra prošle godine, kada je uhapšen.

On je uhapšen u okviru akcije kodnog naziva "Drvosječa", te mu je određen jednomjesečni pritvor zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Nakon provedene istrage Tužilaštvo BD podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje prijeti kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

Istragom je utvrđeno da je Đurić uzimao novac od I.M. te tražio određenu količinu ogrevnog drveta kako ne bi obustavio sječu, transport i oduzimanje drvnog sortimenta, kojeg je I.M. posjekao bez potrebnih dozvola.

Tužilaštvo Brčko distrikta je nakon hapšenja poručilo kako nastavlja istragu u ovom i drugim sličnim predmetima.