Pronađeno i oružje
12

Brčanska policija uhapsila svog inspektora: Iznudio više hiljada KM od žene iz Bijeljine

M. N.
Foto: Radio Brčko
Foto: Radio Brčko
U akciji kodnog naziva "Lisac" Policija Brčko distrikta je zbog zloupotrebe položaja i korupcije uhapsila svog inspektora inicijala J. J. (1974.) koji je radio u Jedinici kriminalističke policije.

Kako je rekao šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić, policijski službenik je koristio svoj službeni položaj i informacije kojima je raspolagao za ucjenjivanje ženske osobe R. R. (1960.) iz Bijeljine. Zbog toga je ova akcija provedena u saradnji s PU Bijeljina te u koordinaciji tužilaštava Brčkog i Bijeljine, a po naredbi Osnovnog suda u Brčkom.

"Prilikom pretresa vozila koje J. J. koristi oduzeto je 14.000 KM, a prilikom pretresa lokacija koje koristi pronađeno je još 2.000 KM, veća količina materijalnih dokaza, tri vojne puške, četiri mobitela i municija raznog kalibra", rekao je Pisić.

On će tokom dana biti predat Tužilaštvu Brčko distrikta zbog krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti u vezi s primanjem dara i drugih oblika koristi.

"Koristio je svoje policijske ovlasti, odnosno informacije koje su mu bile dostupne i ucjenjivao dotičnu osobu, iznuđivao i ometao službene radnje ne samo policije, već i tužilaštva u različitim predmetima", dodao je Pisić.

Istakao je kako na "čišćenju" svojih redova rade posljednje dvije godine, a da jedan od motiva koji ih je natjerao na to jeste pritisak javnosti, odnosno informacije koje su od javnosti dobijali o policijskim službenicima koji su se bavili nelegalnim radnjama. Do sada je u Hrvatskoj uhapšen jedan policijski službenik, a protiv određenog broja se vode unutrašnji i krivični postupci.

Podsjetimo, u oktobru prošle godine u Zadru je uhapšen 43-godišnji policijski službenik Z. A. kod kojeg je u automobilu pronađeno više od kilogram kokaina vrijednosti oko 260.000 KM. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 43-godišnjak jedan od članova već detektirane istočnobalkanske grupe umiješane u poslove s drogom. Također su povezani s kriminalnim miljeom na hrvatskom području, a kokain je bio namijenjen za preprodaju na južnodalmatinskom području.