Crna hronika
10

Brčanska policija pronašla drogu, 11 osoba uhapšeno

FENA
Ukupno 48 pretresa na 25 lokacija, od kojih 15 u Brčkom, te 16 privedenih osoba od kojih je 11 lišeno slobode, rezultat su policijske akcije "Royal" na suzbijanju neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet droga na području sjeveroistočne Bosne, koju je provela Policija Brčko Distrikta BiH u saradnji s MUP-om RS-a.

Ovo je izjavio na današnjoj konferenciji za novinare Goran Lujić, šef brčanske Policije, koji je naglasio da je Osnovni sud Brčko Distrikta BiH za šest osoba, tri iz Brčkog i tri s područja RS-a, jučer odredio jednomjesečni pritvor, dok je ostalih pet pušteno da se brani sa slobode.

"Jednomjesečni pritvor je određen za osobe s inicijalima J.D. 1981. iz Brčkog, J.L.1956. iz Brčkog, A.C.1970. iz Bijeljine, K.M. 1965. iz Porebrica, B.P.1965. iz Samarevca i B.Z. 1973. iz Brčkog", precizirao je Lujić.

Prilikom pretresa, Lujić je naveo da su pronađene značajne količine droge, kao i 620 sjemenki indijske konoplje, a da je oduzeto 23 mobitela, 12 sim kartica, dvije digitalne vage, više pribora za proizvodnju i stavljanje u promet droga, manja količina novca, lovačka i poluautomatska puška, 200 komada municije, četiri okvira za automatsku pušku, metalni spremnik s redenicima za puškomitraljez M-84 i tri minsko- eksplozivna sredstva.

Ovoj grupi na teret se stavlja prometovanje više od 10 kilograma droge od početka godine do danas, za što policija ima dokaze, kazao je još Lujić, i dodao da je protiv njih 11 upućen izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga, zatim organizovanja grupe, i protiv jednog od njih zbog krivičnog djela posluga u službi.