Pravosnažna presuda
0

Brčaku godinu i tri mjeseca zatvora jer je uz upotrebu pištolja ukrao 440 KM

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Ermin Hanić iz Brčkog je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora jer je uz upotrebu pištolja ukrao 440 KM. Riječ je o pravosnažnoj presudi po kojoj slijedi izvršenje zatvorske kazne.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je optužbe protiv 33-godišnjeg Ermina Hanića iz Gornjeg Rahića, kod Brčkog, optuženog da je krajem prošle godine u ovom gradu, uz prijetnju upotrebom sile, opljačkao trgovinsku radnju.

On je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, za razbojništvo kojim je uz upotrebu pištolja oduzeo oko 440 KM gotovog novca, pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od jedne godine i tri mjeseca.

"Optužnicom od 19. decembra prošle godine, Ermin Hanić optužen je da je mjesec ranije u Brčkom, u ulici Lejlića, zaprijetivši upotrebom sile prema radnici, iz trgovinske radnje Ražanica oduzeo oko 400 konvertibilnih maraka i neutvrđenu količinu hrvatskih kuna", naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Kako su dalje dodali, njemu je stavljeno na teret da je 8. novembra, u večernjim satima, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, obučen u crnu trenirku i duksericu s kapuljačom na glavi i sivom maramom preko lica, ušao u navedeni objekat.

"Potom se, držeći u ruci pištolj uperen prema njoj, obratio radnici N. O. riječima 'Ovo je pljačka, daj mi brzo pare!', naredivši da mu preda krupne novčanice, a zatim da se okrene i da legne na pod, nakon čega je s oduzetim novcem izašao iz objekta. Ermin Hanić je tako, upotrebom oružja i prijetnjom da će direktno napasti na život i tijelo neke osobe, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 440 KM", zaključeno je u optužnici.

Kao počinilac ovog krivičnog djela, Hanić je brzom reakcijom Policije Brčko distrikta BiH otkriven i uhapšen, a već poslije jednomjesečne istrage, tokom koje su rasvijetljene sve okolnosti izvršene pljačke i prikupljeni potrebni dokazi, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega za krivično djelo razbojništvo.

Pošto je optužnica potvrđena, u daljnjem toku postupka pred sudom zaključen je sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog, nakon čega mu je za ovo krivično djelo pravosnažno izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca.

Optužnica u ovom slučaju podignuta ja za mjesec, a cjelokupan krivični postupak, od počinjenja krivičnog djela do pravosnažnog presuđenja i kažnjavanja počinioca, okončan je za šest mjeseci.