Drugostepena odluka suda
0

Brčak pritvoren zbog nasilja u porodici: Pretukao suprugu i kćerku pa ih zaključao u kući

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Višestruki povratnik u vršenje krivičnih djela iz Brčkog sada se sumnjiči i za nasilje u porodici te mu je nadležni sud odredio mjeru jednomjesečnog pritvora.

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta, tamošnji Osnovni sud odredio je pritvor višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela, osumnjičenom da je počinio nasilje prema supruzi i maloljetnoj kćerki.

Osumnjičenom za nasilje u porodici, pritvor je određen usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

"Protiv višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela, otvorena je istraga zbog sumnje da je tokom oktobra ove godine nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i maloljetne kćerke, s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu. Sumnja se da je u više navrata fizički nasrnuo na suprugu, udarao je šakama po glavi, uvrtao joj ruke, hvatao za kosu i gurao, nanosio joj udarce nogama i raznim predmetima po tijelu", navedeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Sve navedeno je, uz psovke i uvrede, kako navode iz tužilaštva, činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je u jednoj takvoj prilici nanio i udarac nogom.

"Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, nakon što bi napustio prostorije njihovog zajedničkog domaćinstva, on ih je više puta zaključavao u kući, onemogućavajući im tako da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji", istaknuto je iz tužilaštva Brčko distrikta.

Nakon što je otkriven, on je 30. novembra uhapšen i sprovoden pred tužioca Tužilaštva Brčko distrikta koje je, pošto ga je ispitalo, podnijelo prijedlog Osnovnom sudu da mu odredi pritvor.

Prihvativši tužilački prijedlog u cijelosti, sud je osumnjičenom odredio jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

"Odbivši žalbu odbrane, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je ovu odluku, a u međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH nastavili su intenzivnu istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela nasilja u porodici", precizirali su iz brčanskog tužilaštva.

Bliži podaci o osumnjičenom i mjestu izvršenja krivičnog djela izostavljeni su radi zaštite interesa maloljetne osobe oštećene krivičnim djelom, odnosno radi sprečavanja dodatne viktimizacije žrtava.