Crna hronika
570

Brat i sestra uzgajali marihuanu u laboratoriji u Hadžićima

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga MUP-a KS otkrili su prilikom pretresa kuće u ulici Miševići, općina Hadžići, laboratoriju za ilegalnu proizvodnju opojne droge marihuane. U savremeno opremljenoj laboratoriji pronađeno je 88 komada stabljike Cannabis Sativa, te 25 izdanaka sa korijenom iste biljke.

Pripadnici MUP-a KS uhapsili su dvije osobe, brata i sestru, A. K. 1984. godište i I. K. 1987. godište zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Nezvanično saznajemo da je riječ o Amelu i Irmi Karić.

"Po obimu i opremljenosti, kao i količini zasađenih i već ubranih stabljika, te vrijednosti opreme koja služi za uzgoj biljaka, radi se o najvećoj laboratorijskoj plantaži od sada otkrivenoj na području Kantona Sarajevo", rekao je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Pored navedenih biljaka pronađene su saksije za bilje zasade, razna hemijska sredstva za pospješivanje rasta i cvjetanja biljaka, kompletan ventilacioni sistem s ventilatorima, električni sistem s posebnim lampama, tajmeri za automatsko uključivanje, uređaji za konstanto praćenje temperature i vlažnosti vazduha u laboratoriji, pretvarači naponi, električni kablovi i pumpa za navodnjavanje i zalijevanje.

"Laboratorijskim uzgojem marihuana sa kapacitetom od 88 stabljika, nakon provedene cjelokupne proizvodnje, dobiva se količina oko 20 kilograma opojne droge marihuane spremne za uličnu prodaju", rekao je Nefić.

Vrijednost pronađene droge na crnom tržištu bi bila oko 200.000 KM. Laboratorija je savremeno opremljena i većina dijelova je nabavljeno u inozemstvu.

"Laboratorija je radila pet-šest mjeseci i ovo nisu prvi zasadi. Također, A. K. je poznat odranije policiji", rekao je Adil Mulić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga MUP-a KS.

A. K. će nakon kriminalističke obrade danas u 13 sati biti predat Tužilaštvu KS, a I. K. je puštena na slobodu.