Pravosnažna presuda
0

Bračnom paru iz Brčkog tri godine zatvora jer su na plantaži uzgajali indijsku konoplju

A. K.
Zaplijenjena indijska konoplja (Foto: Policija Brčko distrikta)
Zaplijenjena indijska konoplja (Foto: Policija Brčko distrikta)
Supružnici Petar i Katarina Kajkić, uhapšeni u augustu prošle godine u operativnoj akciji Korov u Brčkom, osuđeni su ukupno na tri godine zatvora. Oni su, kako je navedeno u optužnici podigli plantažu indijske konoplje, a imali su i sistem navodnjavanja.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Brčko distrikta, Petar i Katarina Kajkić procesuirani su jer su od maja do augusta prošle godine na teško pristupačnom dijelu zemljišta obraslom rastinjem podigli tri zasada indijske konoplje.

"Oni su tu, do hapšenja, neovlašteno uzgajali biljku Canabis Sativa L, koja je proglašena opojnom drogom, tako što su je zasadili, skoro svakodnevno obilazili i zalijevali uz pomoć sistema za navodnjavanje. Tako su uzgojili 302 stabljike indijske konoplje, koje su dostigle različite visine između 70 i 250 centimetara, čijim je vještačenjem utvrđeno da sadrže tetrahidrocannabinol. Usto, osuđeni su i jer su nabavili i u porodičnoj kući u Gornjoj Skakavi posjedovali predmete i supstance namijenjene uzgoju ove biljke, u kojoj je Petar držao i više komada puščanih metaka, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Supružnici Kajkić uhapšeni su 2. augusta prošle godine u akciji Korov, a kako posjeduju državljanstva Hrvatske i Austrije, na prijedlog Tužilaštva određen im je pritvor. Nakon pritvaranja, Tužilaštvo i Policija neodložno su nastavili voditi istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

"Intenzivno vođena istraga rezultirala je podizanjem i potvrđivanjem optužnice, za svega dva mjeseca od otkrivanja krivičnih djela i osumnjičenih. Tokom suđenja, Petar Kajkić zaključio je sporazum o priznanju krivice, nakon čega je za neovlaštenu proizvodnju i promet opojne droge osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine, dok mu je za držanje oružja izrečena novčana kazna od 500 KM", dodali su iz tužilaštva.

S druge strane, pošto je pred sudom priznala krivicu, Katarina Kajkić osuđena je na kaznu zatvora od jedne godine za neovlaštenu proizvodnju i promet opojne droge. Obje presude su u međuvremenu postale pravosnažne, dok su stabljike indijske konoplje, sredstva za uzgoj ove biljke, kao i nedozvoljena municija, od njih trajno oduzeti.