Sud u Mostaru
10

Bračni par iz Gruda izjasnio se da nije kriv za ubistvo vlastite bebe

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Smrt novorođenčeta na Kobilovači kod Mostara potresla je Hercegovinu 6. septembra ove godine, a optuženi roditelji, bračni par Šimić iz Gruda, danas su se na Kantonalnom sudu u Mostaru izjasnili da nisu krivi za ovo krivično djelo

Na ročištu za izjašnjenje o krivici u mostarskom Kantonalnom sudu, Mile (57) i Mladenka (26) Šimić, iz Dragićine kod Gruda, izjasnili su se da nisu krivi za smrt muškog novorođenčeta. Na pitanje sudije Zorana Krtalića kazali su i da su sposobni da se izjasne o krivici te da nisu pod uticajem opijata.

I optužba i odbrana danas su kazali da nemaju prijedloga za dokaze, te da će to uslijediti na glavnom ročištu.

Prvooptuženi Mile Šimić vraćan je u KPZ Mostar, gdje se nalazi u pritvoru, dok se Mladenka brani sa slobode. Šimići su roditelji troje maloljetne djece, koje su nakon ovog zločina smješteni u sigurnu kuću.

U optužnici je navedeno da je Mile Šimić 6. septembra prošle godine došao u Mostar po suprugu Mladenku, koja je taj dan napuštala bolnicu nakon poroda, i to u pratnji dvoje maloljetne djece.

Nakon što su zajedno krenuli vozilom u pravcu Čitluka, Šimić je zaustavio automobil na Kobilovači pored makadamskog proširenja. Njegova supruga je tada izvela djecu iz automobila, kako ne bi vidjeli šta će njihov otac učiniti te se s njima udaljila, dok je on sa zadnjeg sjedišta uzeo korpu s novorođenčetom te je, s namjerom da ubije bebu, bacio u provaliju.

Precizirano je kako je novorođenče glavom udarilo o tvrdu podlogu i zadobilo masovne ozljede kostiju glave.