Crna hronika
0

Bračni par iz Doboja krivotvorio marke, eure i dinare

FENA
Policija u Modriču uhapsila je jučer bračni par S. L. i G. L. sa područja Doboja, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo krivotvorenje novca.

Ovaj bračni par je falsifikovane novčanice stavljao u opticaj na pijaci u Modriči, gdje su kupljene poljoprivredne proizvode plaćali falsifikovanim novčanicama od po 20 KM.

Te lažne novčanice je sedam građana dobrovoljno predalo policiji, a zatečeni bračni par je odmah lišen slobode.

Na osnovu naredbe Suda BiH izvršen je pretres putničkog vozila vlasništvo G. L., prilikom čega je pod otiračem ispod vozačevog sjedišta pronađeno i izuzeto više falsifikovanih novčanica.

Pronađene su dvije novčanice u apoenima od po 100 KM, sedam novčanica u apoenima od po 50 KM i 27 novčanica od po 20 KM. U vozilu je pronađen i izuzet i metalni novac u iznosu od 102 KM.

Pretresom kuće vlasništvo bračnog para, policijski službenici iz Doboja, pronašli su i izuzeli tri novčanice u apoenima od po 100 KM, 17 novčanica od po 50 KM, 33 novčanice u apoenima od po 20 KM, 17 novčanica u apoenima od po 10 KM, tri novčanice od po 50 eura, jedna novčanica u apoenu od 200 srbijanskih dinara, jedna novčanica u apoenu od 100 srbijanskih dinara i više komada papira za štampač.

Izuzete novčanice, koje nisu imale zaštitni žig i najvjerovatnije su kopirane na običnom papiru, bit će dostavljene na vještačenje, saopćeno je danas iz CJB Doboj.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, S. L. i G. L. su uz saglasnost dežurnog tužioca Tužilaštva BiH pušteni na slobodu, a po dokumentovanju protiv njih će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krivotvorenje novca.