Crna hronika
32

Bosanska Krupa: Pronađen lopov koji je ukrao skelu sa džamije u obnovi

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je prije više od mjesec dana nepoznata osoba ukrala aluminijsku skelu sa džamije u mjestu Potkalinje u Bosanskoj Krupi, koja je trenutno u procesu obnove, identifikovan je počinilac navedenog krivičnog djela.

Naime, 7. septembra Policijskoj stanici Bosanska Krupa prijavljeno je da je nepoznati izvršilac, ili više njih, izvršio krađu aluminijske montažne skele u vlasništvu D. I. iz mjesta Potkalinje, a koja je bila postavljena na objektu džamije u izgradnji.

"Provedenom kriminalističkom istragom na terenu identifikovan je izvršilac navedenog krivičnog djela, a radi se o osobi inicijala P. I. (1979.) iz mjesta Konjodor u općini Bužim, kod kojeg je nakon kriminalističke obrade pronađena kompletna otuđena aluminijska montažna skela te je vraćena vlasniku", kazao je Bahrudin Dželalagić, glasnogovornik MUP-a USK.

Protiv osumnjičenog P. I. Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću podnesen je izvještaj o otkrivanju počinioca krivičnog djela.

Inače, džemat Potkalinje jedan je od najmanjih na području Medžlisa IZ Bosanska Krupa, a naselje je od grada udaljeno 27 kilometara. Proteklih nekoliko mjeseci malobrojni povratnici započeli su obnovu stare džamije koja je teško stradala još u Drugom svjetskom ratu, a upornošću i zajedničkim zalaganjem uspjeli su postaviti krovnu konstrukciju i pokriti džamiju, sve dok ih nemilosrdni lopov nije prekinuo u njihovim namjerama.