Za razna krivična djela
0

Bosanac koji je u Austriji osuđivan sedam puta neće biti deportovan u BiH

M. N.
Foto: Vol.at
Foto: Vol.at
Bosanac koji živi u Austriji od 1992. godine sedam puta je osuđivan u toj zemlji zbog napada, prijetnji, klevete, proganjanja, prevare i drugih krivičnih djela, ali neće biti deportovan nazad u Bosnu i Hercegovinu iako je Federalni ured za strance i azil (BFA) to naredio.

Kako piše austrijski medij Vorarlberg Online, Bosanac je osuđivan u periodu od 2009. do 2018. godine, četiri puta na okružnim sudovima, a tri puta na regionalnom. Zanimljivo je i to da su mu za sva djela izrečene novčane kazne.

BFA je u maju ove godine naredio njegovu deportaciju jer, kako su u rješenju naveli, predstavlja opasnost za tu zemlju, a izrečena mu je i zabrana ulaska u Austriju na tri godine.

On se žalio na ovu odluku i ona je ukinuta, a nova nije donesena, zbog čega on i dalje može nesmetano živjeti u Austriji.

Sudija Federalnog upravnog suda Markus Maryhold kazao je kako Bosanac zakonito živi u Austriji od 1992. godine i s obzirom na to da je tu proveo 65 posto svog života nema razloga da bude deportovan. Naglasio je i to kako bh. državljanin nije osuđivan na zatvorske kazne.

"Zbog toga se lični interes Bosanca kada je riječ o njegovom pravu na život u Austriji vrednuje više od javnog interesa Republike Austrije u održavanju sigurnosti. BFA je zanemarila činjenicu da je odnos između Bosanca, Bosne i njegovih roditelja koji tamo žive labav. On putuje u svoju domovinu samo kao turista ili radi posjete roditeljima. U Vorarlbergu radi od 2006. godine i poznaje njemački jezik", rekao je sudija, piše austrijski medij.

Bosanac je u Austriju došao kao tinejdžer prije završetka srednje škole. U Austriji se oženio i razveo. Osim njega, u Austriji žive njegov brat i rođak.