{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bojan Gudurić će biti izručen Hrvatskoj

F
24.2.2010. u 11:54
0
4
Bojan Gudurić će biti izručen Hrvatskoj
0
Bojan Gudurić će biti izručen Hrvatskoj
Predaja Bojana Gudurića (Foto: Nacional)
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak donio je rješenje kojim se dopušta izručenje Bojana Gudurića pravosudnim organima Republike Hrvatske.
Ministar pravde je to rješenje donio u skladu s ovlaštenjima iz člana 49. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, te s obzirom na to da je Sud BiH utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Gudurića i Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Naime, odredbama člana 49. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima predviđeno je da će se, u slučajevima kada izručenje neke osobe traži više država, prilikom donošenja odluke uzeti u obzir sve okolnosti, a prije svega težina krivičnih djela, mjesto izvršenja krivičnih djela, redoslijed podnošenja zahtjeva, državljanstvo osobe čije se izručenje traži, mogućnost bolje socijalne rehabilitacije i mogućnost izručenja trećoj državi.

U vezi s tim, a cijeneći da je za krivično djelo zbog kojeg Gudurića potražuje Hrvatska propisana teža kazna od kazne izrečene u Srbiji, te da je Hrvatska ranije podnijela ekstradicijsku molbu i da njegovim izručenjem Hrvatskoj postoji mogućnost njegovog daljnjeg izručenja Srbiji, ministar pravde BiH donio je spomenuto rješenje.

Realizaciju ekstradicije Bojana Gudurića iz BiH u Hrvatsku izvršit će pripadnici Granične policije BiH, po prethodnom dogovoru nadležnih službi Interpola Sarajevo i Interpola Zagreb.

Bojan Gudurić, sin Vase, državljanin Republike Srbije, rođen 25. juna 1981. u Novom Sadu, lišen je slobode i sproveden u Sud BiH na temelju međunarodne potjernice Interpola Zagreb, te potjernice Interpola Beograd.

O tome su, a na zahtjev Suda BiH obaviješteni pravosudni organi Republike Hrvatske i Republike Srbije i od njih je zatraženo dostavljanje ekstradicijske molbe i popratne dokumentacije.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske dostavilo je Ministarstvu pravde BiH molbu za izručenje Bojana Gudurića 2. februara, a Ministarstvo pravde Republike Srbije 4. februara.

Ministarstvo pravde BiH je te molbe s popratnom dokumentacijom proslijedilo Tužilaštvu BiH, koje ih je, nakon što je utvrdilo da molbe ispunjavaju zakonske uvjete, dostavilo Sudu BiH na rješavanje, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: