{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bojan Gudurić će biti izručen Hrvatskoj

F
24.2.2010. u 11:54
0
4
Bojan Gudurić će biti izručen Hrvatskoj
0
Bojan Gudurić će biti izručen Hrvatskoj
Predaja Bojana Gudurića (Foto: Nacional)
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak donio je rješenje kojim se dopušta izručenje Bojana Gudurića pravosudnim organima Republike Hrvatske.
Ministar pravde je to rješenje donio u skladu s ovlaštenjima iz člana 49. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, te s obzirom na to da je Sud BiH utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Gudurića i Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Naime, odredbama člana 49. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima predviđeno je da će se, u slučajevima kada izručenje neke osobe traži više država, prilikom donošenja odluke uzeti u obzir sve okolnosti, a prije svega težina krivičnih djela, mjesto izvršenja krivičnih djela, redoslijed podnošenja zahtjeva, državljanstvo osobe čije se izručenje traži, mogućnost bolje socijalne rehabilitacije i mogućnost izručenja trećoj državi.

U vezi s tim, a cijeneći da je za krivično djelo zbog kojeg Gudurića potražuje Hrvatska propisana teža kazna od kazne izrečene u Srbiji, te da je Hrvatska ranije podnijela ekstradicijsku molbu i da njegovim izručenjem Hrvatskoj postoji mogućnost njegovog daljnjeg izručenja Srbiji, ministar pravde BiH donio je spomenuto rješenje.

Realizaciju ekstradicije Bojana Gudurića iz BiH u Hrvatsku izvršit će pripadnici Granične policije BiH, po prethodnom dogovoru nadležnih službi Interpola Sarajevo i Interpola Zagreb.

Bojan Gudurić, sin Vase, državljanin Republike Srbije, rođen 25. juna 1981. u Novom Sadu, lišen je slobode i sproveden u Sud BiH na temelju međunarodne potjernice Interpola Zagreb, te potjernice Interpola Beograd.

O tome su, a na zahtjev Suda BiH obaviješteni pravosudni organi Republike Hrvatske i Republike Srbije i od njih je zatraženo dostavljanje ekstradicijske molbe i popratne dokumentacije.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske dostavilo je Ministarstvu pravde BiH molbu za izručenje Bojana Gudurića 2. februara, a Ministarstvo pravde Republike Srbije 4. februara.

Ministarstvo pravde BiH je te molbe s popratnom dokumentacijom proslijedilo Tužilaštvu BiH, koje ih je, nakon što je utvrdilo da molbe ispunjavaju zakonske uvjete, dostavilo Sudu BiH na rješavanje, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: