Potpisao sporazum
120

Bjekstvo Amela Sejfovića: Stražar Nikola Simić kriv jer nije pratio propis o stražarskoj službi

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zatvorski čuvar u KPZ-u Sarajevo koji je optužen za protuzakonito oslobađanje osobe lišene slobode, u ovom slučaju Amela Sejfovića, potpisao je sporazum s Tužilaštvom KS. Simić je osuđen na šest mjeseci zatvora prema izmijenjenoj optužnici.

Sporazum o priznanju krivnje, koji je potpisan 26. aprila 2018. godine, danas je prihvatilo sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo kojim je predsjedavala Rozita Šimić. Simiću su u ovu kaznu uračunata tri mjeseca koja je proveo u pritvoru, bit će mu vraćeni oduzeti predmeti, a moći će se i dalje baviti ovim poslom.

Postupak je razdvojen u odnosu na ostale optužene, a Tužilaštvo KS je zatražilo kaznu ispod minimuma.

Kako je kazala sutkinja Šimić, KPZ Sarajevo nije funkcionisao onako kako je trebao godinama, što je i doprinijelo ovom događaju, odnosno bjekstvu Amela Sejfovića.

Tužilaštvo KS je uložilo dokaze kojim su potkrijepili svoju tvrdnju da je Simić počinio krivično djelo i da postoji eventualni umišljaj, ali da postoji i niz olakšavajućih okolnosti. Naime, svjedoci koji su svjedočili tokom postupka, od rukovodioca, preko njegovih kolega stražara do zatvorenika, kazali su kako je Simić bio uzoran radnik koji je svoje dužnosti izvršavao na vrijeme i profesionalno.

Kako je kazala Simićeva advokatica Vasvija Vidović, svjedoci su potvrdili kako je optuženi uvijek imao ocjenu "zadovoljava" za svoj rad te da je često i nagrađivan za profesionalno obavljanje posla. Također, kazala je, kao i tužiteljica Maja Pašić, da se Simić nije ponašao drugačije u odnosu na druge kolege stražare.

"On je taj dan imao uz Sejfovića još četiri zatvorenika koje je vodio u šetnju. Njegov nadređeni Muhamed Karić svjedočio je kako je usmeno rekao Simiću da izvede bjegunca u šetnju, a on je postupio u skladu s tim. Karić je rekao kako to u toj naredbi nije bilo ništa neuobičajeno i da se tako radi već 10-12 godina. Također, kazao je kako su posljednju godinu, zbog nedostatka radne snage, radnici pokrivali dva ili tri radna mjesta. Bio je drugi dan Bajrama i bilo je manje ljudi. Simić nije trebao raditi taj dan, već je kao neko ko nije musliman zamijenio kolegu muslimana i nije mogao znati šta će se desiti", kazala je Vidović obrazlažući olakšavajuće okolnosti.

Istakla je kako je Simić bio dužan poštovati naredbu nadređenog i da je njegov doprinos u ovom krivičnom djelu bio minimalan. Kriv jer je nije izvršio detaljan, već uobičajen pretres zatvorenika, ali, kaže Vidović, učinio je to jer je ranije pretresao Sejfovićevu ćeliju, njega i njegovog cimera.

"Napravio je propust jer je dozvolio da mu zatvorenik ostane iza leđa, ali je tu bio i drugi stražar, tako da nisu bili sami. To su samo dva blaga propusta, a svi svjedoci su kazali kako ne skidaju zatvorenike do gola", kazala je Vidović.

Sutkinja Šimić kazala je kako je ovaj slučaj potvrdio da mnoge stvari u KPZ-u nisu funkcionisale kako treba, a advokatica Vidović utvrdila je kako su se stvari nakon ovog slučaja promijenile nabolje.

Simić se na poziv sutkinje također obratio sudu kazavši kako je svjestan da nije pratio pravilnik o ponašanju čuvara i da nije izvršio adekvatan nadzor. Tužiteljica Pašić kazala je kako su u obzir uzeli izjave svih svjedoka, činjenicu da je neosuđivan, da je relativno mlad, da je priznao krivnju u ranoj fazi postupka i izrazio žaljenje.

Tužilaštvo KS nije teretilo Simića za troškove, dok je sutkinja Šimić naložila optuženom da plati troškove u iznosu od 200 KM za troškove održavanja ročišta. Simiću je ostavila mogućnost i da plati ostatak zatvorske kazne.

Podsjetimo, Amel Sejefović je iz zatvora pobjegao 3. septembra prošle godine, a 11. septembra je uhvaćen u mjestu Buci kod Visokog. U drugom predemtu terete se još Dževad Hazić, Igor Buzov, Amir Ibrahimi, Igor Miloš, Mirza Fazlić i Sanjin Borčak.