{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bjegunci iz zatvora u Ustikolini osuđeni

F
14.8.2009. u 17:01
0
1
Bjegunci iz zatvora u Ustikolini osuđeni
0
Bjegunci iz zatvora u Ustikolini osuđeni
U Općinskom sudu u Goraždu danas je okončano suđenje i za preostala četiri bjegunca koji su u martu ove godine pobjegli iz zatvora poluotvorenog tipa u Ustikolini.
Imsad Spahić, Namik Durmić, Dženan Džaka i Adnan Smajić danas su priznali krivicu te posredstvom advokata zatražili zaključenje sporazuma o priznanju krivice s Kantonalnim tužilaštvom Goražde.

Po riječima glavnog kantonalnog tužioca Mirsada Bilajca, u skladu s ovim sporazumom Imsad Spahić, Namik Durmić, Dženan Džaka osuđeni su na jedinstvene zatvorske kazne od po dvije godine i osam mjeseci, dok je Adnan Smajić osuđen na dvije godine i deset mjeseci.

"Adnanu Smajiću je izrečena veća kazna iz razloga što su, prema ocjenama Tužilaštva, radnje u kojima je on učestvovao bile opasnije, a riječ je o premlaćivanju stražara te oduzimanju i krađi službenih predmeta. S obzirom na priznanje krivice te zaključenje sporazuma, osuđeni nemaju pravo žalbe na visinu izrečenih kazni”, dodao je Bilajac.

U međuvremenu je završeno i suđenje Aldinu Sokoliću, kojem se, s obzirom na to da je prvi priznao krivicu, vodio izdvojeni postupak. Sokolić je osuđen na 18 mjeseci.

Nedavno su okončana suđenja za još četiri bjegunca koja su također priznala krivicu. Vedad Čengić i Sanel Demirovski po sporazumnoj presudi osuđeni su na zatvorsku kaznu od po 18 mjeseci, Mahir Kurspahić osuđen je na dvije godine a Almin Mujezinović na 19 mjeseci.

Po Bilajčevim riječima, većina osuđenika već se nalazi na odsluženju ranijih kazni, nekima su one istekle te im je ukinut pritvor i čekaju poziv suda na odsluženje novoizrečenih. U svakom slučaju, sudski postupak za svih devet osuđenika koji su u martu ove godine pobjegli iz zatvora poluotvorenog tipa u Ustikolini je okončan. Radi se o osobama koje su i ranije osuđivane za teška krivična djela, a neke od njih i za ubistvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: