Uhapšen sa ortakom
24

Bjegunac iz zeničkog KPZ-a opljačkao apoteku u Splitu

Piše: N. J.
Splitska policija je u srijedu navečer uhapsila Suvada Ć. (41) iz Bihaća, koji je iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici pobjegao još u junu 2007. godine.

Suvad je uhapšen zbog sumnje da je zajedno s Ivanom K. (23) iz Kaštel-Novog opljačkao apoteku u Splitu. Policajci su ih zaustavili jer su se sumnjivo ponašali. Legitimirali su ih, a jedan od njih dao im je na uvid lažnu ličnu kartu. Uz to, nađeni su im i noževi pa su ih obojicu priveli u policijsku stanicu, pišu hrvatski mediji.

Tokom istrage, policajci su utvrdili da su osumnjičeni 8. novembra, uz prijetnju pištoljem, opljačkali apoteku iz koje su ukrali više od hiljadu kuna. Nakon istrage su zadržani u pritvoru.

Direktor KPZ-a Zenica Nihad Spahić za Klix.ba je istakao da se Suvad Ć. u junu 2007. nije vratio u zatvor nakon što je bio pušten za vikend u okviru vanzavodskih pogodnosti. Izdržavao je kaznu od pet godina i tri mjeseca i bilo mu je ostalo da izdrži još godinu i osam mjeseci kazne. Osuđen je zbog zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, lažne porezne prijave i sklapanja štetnog ugovora.

Direktor Spahić je pojasnio da je nakon Suvadovog bijega za njim bila raspisana centralna potjernica (koja se odnosi samo na BiH) te da je međunarodna potjernica za njim raspisana 3. oktobra ove godine, nakon informacija da bi mogao biti u inozemstvu. Sada kada je uhapšen u Splitu, ističe naš sagovornik, najvjerovatnije će mu prvo biti suđeno za djelo koje je tamo počinio, a o izručenju našoj zemlji će se moći govoriti tek pošto odsluži kaznu koja mu tamo bude izrečena zbog pljačke apoteke.