Crna hronika
138

Bivši zaštitar iz trezora Centralne banke BiH ukrao 1,6 miliona KM?

Piše: E. F.
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Tužilaštvo BiH sumnja da je iz trezora Centralne banke BiH u Sarajevu ukradeno mnogo više od 600.000 KM za čiji je nestanak osumnjičen i pritvoren Nedžad Bajraktarević, suključar, odnosno referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslov Centralne banke BiH.

Kako je tužilac Ismet Šuškić jučer kazao na ročištu za određivanje pritvora Bajraktareviću, iz trezora je nestalo možda čak i 1,6 miliona maraka, javljaju Nezavisne.

"To želimo i utvrditi istragom, kao i utvrditi ko su njegovi saučesnici“, kazao je Šuškić.

Kontrole bez provjera

Podsjećamo, Bajraktarević je uhapšen u ponedjeljak kada je i potpuno priznao da je uzeo novac iz trezora, u periodu od 2012. do 2014. godine. Kako je i sam kazao, on je polovinu sume od 600.000 KM već potrošio dajući novac rođacima, prijateljima, ali i svojim kolegama u Centralnoj banci.

"Planiramo saslušati članove komisija za kontrolu trezora Centralne banke zbog njihovih izvještaja u kojima piše da je sve regularno i da nema manjka, što potvrđuje da su kontrole provodili rutinski i bez provjera", naglasio je Šuškić, dodavši da su do sada saslušani brojni svjedoci, među njima i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, Sadik Kadrić, direktor Glavne jedinice banke Sarajevo u kojoj je Nedžad Bajraktarević radio, te njegove kolege iz trezora koje su krađu otkrile i prijavile.

Tužilac je, pozivajući se na saslušanje Bajraktarevića, iznio i detalje kako je ovaj službenik Centralne banke uspio uzeti 600.000 KM iz trezora. Kao referent u trezoru Bajraktarević je mogao raspolagati novcem, jer ga je "zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama". No, on je novčanice u apoenima od 200 maraka, u tri navrata, uzeo za sebe, a na police, gdje je trebalo da stoji novac, ostavljao obični papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis. Uviđajem, koji su u ponedjeljak izvršili pripadnici sarajevske policije, na ovim vrpcama su i pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prevare stoji Bajraktarević.

Kamere isključene

Kamere videonadzora u ovom dijelu sjedišta Centralne banke, prema neslužbenim informacijama, u spornim momentima bile su isključene, što je i omogućilo nesmetano uzimanje novca.

Odbrana se usprotivila određivanju pritvora Nedžadu Bajraktareviću ističući da za to nema razloga, jer je već u potpunosti priznao da je počinio krivično djelo pronevjere u službi i ponudio da vrati ukradeni novac.

Nedžad Bajraktarević, osumnjičen za pronevjeru u službi, izjavio je jučer u Sudu BiH da boravak u pritvoru sigurno neće izdržati. Objasnio je da je bolestan, da ima tri medicinske dijagnoze i da je neosuđivani otac četvero maloljetne djece.

"Nemam šta kriti. U startu sam sve rekao. Odmah sam bio spreman da vratim novac, rukovodioci u banci bili su spremni da se dogovorimo, ali onda su, iz meni nepoznatih razloga, sve zbrzali i prijavili", kazao je Bajraktarević ponovivši da je spreman vratiti ukradeni novac s pismenim dokazom odakle potječe.

Prije nego što je angažovan u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke, Bajraktarević je od 2001. godine radio kao kontradiverzioni operativac u Službi za fizičku sigurnost ove banke.