{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši zaštitar iz trezora Centralne banke BiH ukrao 1,6 miliona KM?

12.12.2014. u 08:37
138
111
Bivši zaštitar iz trezora Centralne banke BiH ukrao 1,6 miliona KM?
138
Bivši zaštitar iz trezora Centralne banke BiH ukrao 1,6 miliona KM?
Centralna banka BiH
Tužilaštvo BiH sumnja da je iz trezora Centralne banke BiH u Sarajevu ukradeno mnogo više od 600.000 KM za čiji je nestanak osumnjičen i pritvoren Nedžad Bajraktarević, suključar, odnosno referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslov Centralne banke BiH.
Kako je tužilac Ismet Šuškić jučer kazao na ročištu za određivanje pritvora Bajraktareviću, iz trezora je nestalo možda čak i 1,6 miliona maraka, javljaju Nezavisne.

"To želimo i utvrditi istragom, kao i utvrditi ko su njegovi saučesnici“, kazao je Šuškić.

Kontrole bez provjeraPodsjećamo, Bajraktarević je uhapšen u ponedjeljak kada je i potpuno priznao da je uzeo novac iz trezora, u periodu od 2012. do 2014. godine.
Kako je i sam kazao, on je polovinu sume od 600.000 KM već potrošio dajući novac rođacima, prijateljima, ali i svojim kolegama u Centralnoj banci.

"Planiramo saslušati članove komisija za kontrolu trezora Centralne banke zbog njihovih izvještaja u kojima piše da je sve regularno i da nema manjka, što potvrđuje da su kontrole provodili rutinski i bez provjera", naglasio je Šuškić, dodavši da su do sada saslušani brojni svjedoci, među njima i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, Sadik Kadrić, direktor Glavne jedinice banke Sarajevo u kojoj je Nedžad Bajraktarević radio, te njegove kolege iz trezora koje su krađu otkrile i prijavile.

Tužilac je, pozivajući se na saslušanje Bajraktarevića, iznio i detalje kako je ovaj službenik Centralne banke uspio uzeti 600.000 KM iz trezora. Kao referent u trezoru Bajraktarević je mogao raspolagati novcem, jer ga je "zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama". No, on je novčanice u apoenima od 200 maraka, u tri navrata, uzeo za sebe, a na police, gdje je trebalo da stoji novac, ostavljao obični papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis. Uviđajem, koji su u ponedjeljak izvršili pripadnici sarajevske policije, na ovim vrpcama su i pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prevare stoji Bajraktarević.

Kamere isključeneKamere videonadzora u ovom dijelu sjedišta Centralne banke, prema neslužbenim informacijama, u spornim momentima bile su isključene, što je i omogućilo nesmetano uzimanje novca.

Odbrana se usprotivila određivanju pritvora Nedžadu Bajraktareviću ističući da za to nema razloga, jer je već u potpunosti priznao da je počinio krivično djelo pronevjere u službi i ponudio da vrati ukradeni novac.

Nedžad Bajraktarević, osumnjičen za pronevjeru u službi, izjavio je jučer u Sudu BiH da boravak u pritvoru sigurno neće izdržati. Objasnio je da je bolestan, da ima tri medicinske dijagnoze i da je neosuđivani otac četvero maloljetne djece.

"Nemam šta kriti. U startu sam sve rekao. Odmah sam bio spreman da vratim novac, rukovodioci u banci bili su spremni da se dogovorimo, ali onda su, iz meni nepoznatih razloga, sve zbrzali i prijavili", kazao je Bajraktarević ponovivši da je spreman vratiti ukradeni novac s pismenim dokazom odakle potječe.

Prije nego što je angažovan u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke, Bajraktarević je od 2001. godine radio kao kontradiverzioni operativac u Službi za fizičku sigurnost ove banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: