Sud BiH
72

Bivši uposlenici Službe za poslove sa strancima osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine donio je drugostepenu presudu u predmetu protiv Borisa Kordića i Josipa Kvesića kojim su osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora zbog organizovanog kriminala.

Drugostepenom presudom Suda BiH Boris Kordić i Josip Kvesić, pod tačkama 1, 2. i 3. optužnice su proglašeni krivim što su, u svojstvu službenih lica Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, Terenskog centra Mostar, počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom iznuda.

Sud je prvooptuženom Borisu Kordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci.

Istom presudom, Sud je drugooptuženom Josipu Kvesiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci.

"Nadalje, od optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000,00 KM, koji iznos su optuženi dužni solidarno uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je nakon izricanja drugostepene presude 27. novembra donio rješenje kojim se prema optuženim Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću produžavaju mjere zabrane putovanja i mjera privremenog oduzimanja putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Ove mjere će prema optuženima trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Također, iz Suda BiH je saopćeno da su optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić proglašeni krivim što su kao službena lica u institucijama BiH, u periodu od oktobra 2012. do marta 2014. godine, u sastavu grupe za organizirani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlaštenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana na način da su donosili nezakonite službene akte i poduzimali nezakonite službene radnje, sve kako bi prisilili strane državljane koji borave na području Bosne i Hercegovine, predstavništva stranih nevladinih organizacija registriranih na području Bosne i Hercegovine i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani na području Bosne i Hercegovine da poduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine.