Akcija "Index"
6

Bivši ministar obrazovanja u Goraždu Damir Žuga pušten na slobodu, svim uhapšenim određene mjere zabrane

E. A.
Damir Žuga
Damir Žuga
Damir Žuga, bivši ministar obrazovanja BPK Goražde i aktuelni zastupnik NIP-a, kojeg su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u ponedjeljak u okviru akcije "Index" sa još pet osoba, pušten je na slobodu, kao i ostali iz te akcije.

U akciji SIPA-e kodnog naziva "Index" u ponedjeljak su uhapšeni Edina Brutus, jedna od osnivača Internacionalnog univerziteta u Goraždu, Elma Brutus, Hajriz Bećirović i Kaja Imširović. Kako nezvanično saznajemo oni su također pušteni na slobodu i određene su im mjere zabrane, dok su bivšem sekretaru Internacionalnog Univerziteta u Goraždu Melvedinu Jašareviću koji je također uhapšen u akciji Index i odmah pušten na slobodu, mjere zabrane određene istog dana.

Tužilaštvo BiH zatražilo je mjere pritvora u trajanju od 30 dana zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni se terete da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu (IUG) o visokom obrazovanju sa sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca propisana KZ BiH te krivičnim djelima posebni slučajevi krivotvorenja isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, prevara, davanje dara i drugih oblika koristi.

Podsjetimo, akcija SIPA-e je provedena na području Goražda, Sarajeva, Zenice, Travnika i Konjica, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a tokom pretresa zaplijenjena je značajna količina novca, veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Za pet fizičkih lica izvršene su privremene obustave transakcija u iznosu većem od 350.000 KM.