Prvostepena presuda
0

Bijeljinac osuđen na dvije godine zatvora zbog krađe automobila koju je počinio 2015.

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: F. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: F. K./Klix.ba)
Pero Blagojević iz Bijeljine osuđen je na dvije godine zatvora zbog krađe automobila, koju je počinio prije čak osam godina. Riječ je o prvostepenoj, nepravomoćnoj presudi.

Naime, Osnovni sud Brčko distrikta nepravosnažno je osudio 46-godišnjeg Peru Blagojevića iz Bijeljine na dvije godine zatvora, jer je 2015. godine u Šatorovićima, kod Brčkog, nakon provaljivanja u kuću mještanina B. A, oduzeo vozilo vrijednosti 18.750 КМ i manji iznos novca.

"Pred ovim sudom, Tužilaštvo distrikta dokazalo je optužbe da je Blagojević počinio tešku krađu, kojom je iz kuće oštećenog naprije otuđio novčanik s novcem i ključeve, a zatim iz garaže u sastavu istog objekta oduzeo automobil VW Passat VI", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Optužnicom podigutom prošle godine, Pero Blagojević optužen je da je u februaru 2015. godine, u mjestu Šatorovići, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, došao do kuće B. A, a potom upotrebom bušilice otvorio prozor na podrumskoj prostoriji.

Kako je navedeno u optužnici, on je ušao u unutrašnjost podruma, a zatim otišao na sprat kuće i iz dnevnog boravka oduzeo novčanik u kojem se nalazio novac u iznosu od 180 KM, 50 eura i 350 kuna, kao i ključeve od kuće i vlasnikovog automobila.

"Potom je neopaženo sišao u garažu, koja se nalazila u sastavu kuće, otvorio garažna vrata i oduzeo putničko motorno vozilo VW Passat VI, u vrijednosti od 18.750 KM, pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetih stvari. Na glavnom pretresu pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo je dokazalo optužbe da je optuženi tako počinio krivično djelo teške krađe, nakon čega ga je ovaj sud nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine", naveli su iz tužilaštva.

Istom presudom, Blagojević je po drugoj tački optužnice oslobođen od optužbe da je u maju 2020. godine, po prethodnom dogovoru s dvije osobe, izvršio provaljivanje u objekat firme FAMM u Grbavici kod Brčkog, odakle je oduzeto 50 hiljada KM.

Prema ovoj tački, kojom je kao saizvršilac također optužen za krivično djelo teške krađe, oni su upotrebom fizičke snage i podesnog alata izvršili presijecanje zaštitnog katanca na ulaznoj kapiji, a zatim lupanjem izloga u unutrašnjosti objekta ušli u prostoriju mjenjačnice, gdje su pronašli ključeve od sefa i oduzeli zatečeni novac.

Potom su se udaljili u pravcu Lončara vozilom marke Golf, koje je prethodno oduzeto na području Gradačca. Po ovoj tački, sud je ocijenio da nije dokazano da je optuženi učinio krivično djelo za koje se optužuje.