Crna hronika
47

Bihać: Uhapšena organizirana grupa za dilanje droge

FENA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUPUSK), uz asistenciju pripadnika Granične policije BiH, a po nalozima Tužilaštva i Suda USK-a, danas su u koordiniranoj akciji na području Bihaća uhapsili šest osoba, koje se dovode u vezu s neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet droga.

U užem dijelu grada pretreseno je sedam lokacija, koje su koristili uhapšeni, te je u njima pronađena određena količina narkotika, mobilnih telefona i vaga. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predani na postupanje nadležnom tužiocu.

Kantonalni tužilac Muhamed Budimlić, nadležan za ovaj slučaj, kazao je novinarima da su uhapšeni: A. B (1984.), njegov otac E. B. (1962.), J. S. (1985.), F. K. (1991.), H. M. (1986.) i S. H. (1977.), dok je E. S. (1977.) nedostupan organima gonjenja, jer se ne nalazi na području BiH, pa će biti naknadno uhapšen.

Oni se sumnjiče da su se od druge polovine prošle godine do danas, kao organizirana grupa, bavili proizvodnjom i prodajom droga, što je utvrđeno provođenjem više istražnjih radnji, među kojima i simuliranim otkupom droge prije dva mjeseca, istakao je Budimlić.

Po njegovim riječima, prvoosumnjičeni A. B., koji se smatra organizatorom ove grupe, povratnik je u činjenju ovog kaznenog djela.

"On je tokom izdražavanja kazne u Kazneno-popravnom domu (KPZ) u Bihaću, za vrijeme korištenja dopusta tokom vikenda, nabavljao i prodavao drogu, pojašnjava Budimlić. U nastavku je dodao da ga je kada je bio na izdržavanju kazne, u toj ulozi mijenjao otac Erol, a da je droga potjecala iz Sarajeva i okoline. On je danas pušten iz KPZ-a u Bihaću, jer je odslužio kaznu zatvora te je odmah lišen slobode.

"Ostali osumnjičeni su od njih kupovali i dalje distribuirali drogu te je koristili i za lične potrebe, kazao je tužilac. Djelimični rezultati danas izvršenog pretresa su manje količine droge skunk i još jedne u kojoj ima primjese heroina", kazao je Budimlić. Uz to, dodaje, pronađeni su dodatni dokazi poput vaga, kojima se dokazuje osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili djelo koje im se stavlja na teret.

Tužilac Budimlić će u naredna 24 sata donijeti odluku o opravdanosti pritvora za neke od osumnjičenih.