Crna hronika
0

BiH: Potraga za majkom desetogodišnjeg dječaka

FENA
SOS telefon 1209 poziva policijske strukture u Bosni i Hercegovini da ubrzaju potragu za A. K., majkom desetogodišnjaka koja je zbog bavljenja prostitucijom dobila 2001. izgon iz Njemačke i deportaciju u BiH, gdje se zadržala samo dvije sedmice, a onda uz pomoć svog makroa ponovno otišla u Evropu.

A. K. se traži zbog hitnog zbrinjavanja svog maloljetnog djeteta, kojeg nije vidjela šest godina. Dječak živi s bakom i u stanju je ozbiljne socijalne potrebe. Strani je državljanin i nema prijavljen boravak u BiH.

Direktorica SOS telefona 1209 Jagoda Savić izjavila je za Fenu da je ta služba 10. augusta uputila policijskoj stanici Kula - Istočna Ilidža molbu da proslijedi potragu za A. K., ali je Policijska stanica Kula taj dopis držala 53 dana, a onda, kada je to zadržavanje otkriveno, ipak ga proslijedila u Tuzlanski kanton u rodno mjesto A. K.

Policijska stanica iz Tuzlanskog kantona je izvršila rutinsku kontrolu primljenog dopisa, tražeći potvrdu odsustva majke od lokalnog centra za socijalni rad, ali taj centar, prema riječima Jagode Savić, već sedmi dan ne odgovara spomenutoj policijskoj stanici i faktički blokira potragu za A. K.

"Socijalna radnica Zehra S. tvrdi da o problemima malog dječaka nije znala ništa i da je dopis primila u petak pred kraj radnog vremena.., u ponedjeljak je još bio na protokolu, u utorak je bio potreban direktorov nalog za odlazak na teren, a u srijedu je Aida A., zamjenica direktora Centra, čvrsto obećala da će se izaći na teren i dati odgovor Policijskoj stanici da bi se dopis proslijedio u Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH", kazala je Savić.

Naglasila je da je centar za socijalni rad bio dužan pokrenuti pitanje utvrđivanja gdje se nalazi majka, dječaku odmah imenovati privremenog staratelja i državi porijekla službeno uputiti upit putem MVP-a BiH o tome da li ta država želi prihvatiti dijete i nastaviti se o njemu brinuti.

Socijalna radnica, tvrdi Savić, nije izašla na teren. Baka je time iznenađena jer tvrdi da je sa svojim unukom dolazila u nadležni centar za socijalni rad, da Zehra S. poznaje i nju i dječaka i "dobro zna da A. K. već šest godina ne živi s njima".

Nalaženje A. K. moglo bi otkriti i njenog makroa, naglašeno je iz SOS telefona 1209, uz napomenu da još nije poznato koliko su makroovi prsti umiješani u zadržavanje potrage za A. K. te da naziv rodnog mjesta A. K. ne može biti dostupan javnosti zbog moguće povrede privatnosti njenog desetogodišnjeg sina.

"Mi samo želimo da se otkoči ta blokada u policijskoj stanici u rodnom mjestu A. K. i da potraga za njom krene dalje - prema MUP-u FBiH a odatle prema Interpolu, da bi se što prije došlo do saznanja gdje se majka nalazi", izjavila je Jagoda Savić.