Vozili za Nizozemsku
1

Bh. državljani osuđeni u Dresdenu, krijumčarili 95 bombi i oružje

M. N.
Screenshot / MDR
Screenshot / MDR
Okružni sud u njemačkom Dresdenu osudio je Dinu Šljoku (29) na tri godine i osam mjeseci zatvora, a Emila A. (17) na osam mjeseci zatvora zbog trgovine oružjem.
Obojica su uhapšeni u februaru ove godine na Željezničkoj stanici u Dresdenu kada je u njihovom vozilu policija pronašla 95 ručnih bombi, četiri poluautomatske puške, osam pištolja i 261 komad municije.

Maloljetnik je izašao iz zatvora s obzirom na to da mu je vrijeme provedeno u pritvoru uračunato u kaznu. Za starijeg Bosanca tužilaštvo je najavilo žalbu jer su tražili da bude osuđena na četiri godine zatvora, piše NTV.

Istražitelji su tokom svjedočenja naveli kako pretpostavljaju da je oružje bilo namijenjeno za Nizozemsku ili Belgiju i to za opskrbu kriminalnih grupa. U presudi se oni terete za krijumčarenje ratnog oružja.

U okviru ovog predmeta uhapšena su još dvojica bh. državljana. Iako je ranije najavljivano da će im se suditi zajedno, njihov postupak je odvojen.

Do hapšenja i podizanja optužnice došlo je zbog pogrešnog parkiranja vozila. Kada su policajci prišli, odlučili su pretresti vozilo jer su im Dino i Emil izgledali sumnjivo. Prvobitno su pronašli samo 18 granata, a nakon što su otkrili da je unutrašnjost Mercedesa potpuno preuređena, odlučili su ga rastvoriti. Tada su otkrili i ostalo oružje.