Međunarodna potjernica
17

Beriz Kabilović predao se tužilaštvu nakon napada na inspektora policije u Tuzli

Piše: A. K.
Beriz Kabilović
Beriz Kabilović
Beriz Kabilović iz Srebrenice s mjestom prebivališta u Tuzli, jučer se predao Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, potvrđeno je za Klix.ba iz ove pravosudne institucije.

Informaciju o Kabilovićevoj predaji za Klix.ba je potvrdio i njegov advokat Bakir Hećimović. On nam je kazao da se Kabilović predao u njegovoj pratnji jučer oko 15 sati.

"Njemu je predočeno da mu se na teret stavlja sumnja na počinjenje krivičnog djela nasilničko ponašanje. Konkretno šta će mu biti stavljeno na teret nakon predaje će biti poznato u narednih tridesetak dana", istakao je Hećimović za Klix.ba.

Za Kabilovićem je bila raspisana međunarodna potjernica nakon napada na inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova TK Adnana Okanovića.

U decembru prošle godine Selver Salimović zvani Švrćo skupa s Berizom Kabilovićem u jednom ugostiteljskom objektu u Tuzli napao je istražitelja MUP-a TK Adnana Okanovića. Okanović je radio na predmetu koji se vodio protiv Kabilovića.

Iako su znali da je riječ o istražitelju, odnosno ovlaštenoj službenoj osobi, Salimović i Kabilović su verbalno, a potom i fizički nasrnuli na zaposlenika MUP-a TK.

Kako je Klix.ba ranije pisao, u ovom slučaju Salimović je osuđen na godinu dana zatvora, dok se vjerovalo da je Kabilović pobjegao iz Bosne i Hercegovine te je za njim bila raspisana međunarodna potjernica.

Dva dana nakon objavljivanja informacije da je raspisana međunarodna potjernica Kabilović se predao, a na teret mu se u ovom trenutku stavlja nasilničko ponašanje.

Kabilović je od ranije poznat policijskim organima u Tuzlanskom kantonu zbog niza počinjenih krivičnih djela, zbog čega je izdržavao zatvorske kazne.

Teško je povrijeđen prije pet godina u pucnjavi koja se dogodila u tuzlanskom naselju Brčanska Malta.

Meta nepoznatih napadača prije tačno godinu dana bila je i njegova porodična kuća u kojoj je boravio sa suprugom i maloljetnim djetetom. Na kuću je tada ispaljeno nekoliko hitaca.