Bjegunac iz Glamočana
15

Benedi Đukanović ranije je hapšen zbog pljačke zlatare u Ključu, a u Srbiji je ležao u zatvoru

Klix.ba
Najtraženiji bjegunac u BiH trenutno je Benedi Đukanović, prvoosumnjičeni za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića. On je vrlo dobro poznat policiji u regionu jer je prije dvije godine uhapšen zbog pljačke zlatare u Ključu, a u Beogradu je ležao u zatvoru zbog ubistva.

Benedi Đukanović, osumnjičen za ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, prije deset godina u Srbiji osuđen je kao neposredi izvršilac jednog naručenog ubistva.

Đukanović i Miloš Đordia, obojica iz BiH, i beograđanin Saša Nikolić uhapšeni su u oktobru 2008. godine u Srbiji jer su planirali da ubiju nekadašnjeg vođu kriminalog rakovačkog klana Nebojšu Stojkovića zvanog Stojke. Prvobitno su osuđeni na ukupno 15 godina zatvora, ali je presuda kasnije ukinuta, prenosi ATV.

Ono što se zna jeste da je Benedija Đukanovića zvanog Bendžo policija RS-a uhapsila prije dvije godine zbog pljačke zlatare u Ključu. Naime, zbog sumnje da je 22. maja 2013. godine ukrao auto u Prijedoru, odvezao se u Ključ gdje je opljačkao zlataru “Sarajka”, odakle je ukraden zlatni nakit i novac, ukupne vrijednosti 55.000 maraka.

To razbojništvo izvedeno je usred dana, odnosno u 10:30 sati, kada je maskirani bandit pretukao pištoljem po glavi vlasnicu zlatare Rasemu Šabić. Tada je jedan od pljačkaša ušao u radnju, dok je njegov, najmanje jedan, saučesnik čekao ispred objekta. Uspjeli su pokupiti plijen.

Pljačkaši, kako je već poznato, potom su pobjegli prema Mrkonjić Gradu. Policija je banditima napravila klopku, ali su oni u Čađavici skrenuli prema Manjači te u Stričićima pucali na policajce. Auto je pronađen napušten u mjestu Lakići, nedaleko od Stričića.

Đukanović je tada predat Kantonalnom tužilaštvu USK, ali se ne zna da li je osuđen i koliko je proveo u zatvoru.