|

Banjalučkom inspektoru dvije i po godine zatvora zbog mita od 20.000 KM

Banjalučkom inspektoru dvije i po godine zatvora zbog mita od 20.000 KM
6
Piše: E. F.
8.12.2014. u 16:15
14
komentara
6

dijeljenja
Banjalučkom inspektoru dvije i po godine zatvora zbog mita od 20.000 KM Željko Orelj, (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Orelj, suspendovani inspektor Poreske uprave Republike Srpske iz Banje Luke, osuđen je danas u Okružnom sudu u Sarajevu na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita od 20.000 konvertibilnih maraka.
Bivšem inspektoru je izrečena i mjera zabrane rada u narednih pet godina u inspekcijskim oragnima, kao i novčana kazna od 5.000 maraka.

Naime, on je oglašen krivim što je od 12. do 30. maja, kao službena osoba, prilikom poreske kontrole u privrednom društvu Topdom BiH iz Banje Luke od predsjednika Upravnog odbora ovog preduzeća Mirka Vujinovića u više navrata zahtijevao i primio mito od 20.000 maraka.

On je Vujinoviću tvrdio da postoje određene nepravilnosti u obračunima poreskih obaveza za kontrolisani period, koje neće navesti u zapisniku o izvršenoj kontroli ukoliko dobije traženi novac.

Govorio mu je da bi preduzeće moglo dobiti veliku kaznu ako uradi sve po zakonu i ne "ispegla" nepravilnosti.

Uhapšen je 30. maja ove godine na parkingu banjalučke picerije San Remo prilikom preuzimanja mita.

Sutkinja Olga Pantić je navela da je sud uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti u kojima je počinjeno ovo krivično djelo, kao što su činjenice da je neosuđivan, otac dvoje djece te da je tokom procesa imao korektno vladanje.

S druge strane, otežavajućih okolnosti nije bilo, ali je Vijeće cijenilo da je djelo počinio s direktnim umišljajem da sebi pribavi korist.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...