Raste podrška
7

Banjalučko tužilaštvo poručilo kako istražuje slučaj stradanja Davida Dragičevića

Piše: M. N.
David Dragičević
David Dragičević
U Banjoj Luci se i dalje svakodnevno održavaju protesti pod nazivom "Pravda za Davida". Roditelji i prijatelji tragično stradalog mladića traže odgovor na pitanje ko je ubio Davida. Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka saopćili su kako poduzimaju sve potrebne radnje i mjere na utvrđivanju svih okolnosti Davidove smrti.

Iz tužilaštva kažu kako u radu na ovom predmetu učestvuje tim tužilaca koji zajedno s policijskim službenicima vrše provjere određenih osoba i njihova saslušavanja.

"Provjere se obavljaju u različitim pravcima i bit će nastavljene i narednih dana. Uskoro očekujemo da tužilaštvu budu dostavljeni i rezultati naređenih vještačenja. Mediji, ali i cjelokupna javnost moraju imati razumijevanja i znati da tužilaštvo obavlja svoju funkciju u skladu s Ustavom RS i BiH i na osnovu Zakona RS i BiH, nezavisno je u svom radu i ne može donositi preuranjene zaključke pod pritiskom javnosti", saopćeno je iz ove institucije uz napomenu da će po okončanju svih provjera i utvrđivanja činjenica obavijestiti javnost.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podrška grupi "Pravda za Davida" raste iz dana u dan i dolazi iz cijele BiH, ali i regije. Tokom jučerašnjeg dana u Sarajevu je boravio Davor Dragičević, otac stradalog Davida, i sastao se sa Murizom Memićem, ocem stradalog Dženana koji vodi istu borbu - za istinu. Došao je kako bi pružio podršku ocu čiju bol i borbu razumije.

Davidov otac objavio je i fotografije na kojima se vide povrede na Davidovim nogama, za koje su službenici kazali kako su od pada u Crkvenu. Njegovi prijatelji i roditelji misle da je David brutalno pretučen i bačen u rijeku.

Za subotu, 21. aprila, najavljeno je veliko okupljanje u Banjoj Luci pod nazivom "Banja Luka se budi". Okupljanje počinje u 18 sati, a očekuje se dolazak velikog broja sugrađana koji žele pružiti podršku u borbi za pravdu.