Ponovljen postupak
28

Banjalučki inspektori koji su već jednom osuđeni za prodaju droge ponovo na sudu

Piše: M. N.
Na Okružnom sudu u Banjoj Luci danas počinje ponovljeno suđenje bivšim inspektorima CJB Banja Luka koje se tereti za neovlaštenu proizvodnju i prodaju opojnih droga. Srđan Radulović, Ognjen Stijak i Marko Kovačević osuđeni su prvobitno na 23 godine i tri mjeseca zatvora.

Presuda po kojoj je organizator kriminalne grupe i bivši inspektor za narkotike CJB Banja Luka Radulović osuđen na 11 godina i pet mjeseci zatvora, Kovačević na šest godina, a Stijak na pet godina i pet mjeseci zatvora bila je potvrđena i na Vrhovnom sudu Republike Srpske, ali ju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio navodeći da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Naložen je novi postupak koji počinje danas. Radulovića kao organizatora i njegove saradnike tereti se da su prodavali heroin i marihuanu od 2010. do 2013. godine. Prema navodima optužnice, oni su u namjeri eliminisanja konkurencije u prodaji opojnih droga, među prodavačima opojnih droga, pronalazili osobe koje će za njih prodavati opojne droge, a one osobe koje nisu pristale da na takav način sarađuju s njima su fizički i psihički zlostavljali, od istih iznuđivali iskaze, podmetali dokaze, falsifikovali službene isprave prilikom vršenja pretresa, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za pripadnike ovog zločinačkog udruženja.

Koristili su pritom sve raspoložive ovlasti koje su im kao policijskim službenicima date, kao i svu neophodnu infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske: službena vozila, telefone, oružje, opremu, sredstva sile…

Optužnicom je obuhvaćen i Slavko Đurić koji je bio svjedok pokajnik i osuđen je na pet mjeseci zatvora.

Ovi inspektori uhapšeni su u oktobru 2013. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva RS, a potom su odmah i suspendovani.