Crna hronika
4

Banjalučaninu koji je seksualno zlostavljao kćerku 15 godina zatvora

Klix.ba
Muškarac inicijala D. M. (38) iz Banje Luke osuđen je na 15 godina zatvora na Okružnom sudu zbog polnog nasilja nad osmogodišnjom kćerkom.

Presuda je izrečena nakon ponovoljenog postupka, a D. M. je produžen pritvor u kojem se nalazi od 2. aprila 2013. godine. Njemu će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, objavile su Nezavisne novine.

U prvostepenom postupku je D. M. osuđen na 18 godina zatvora, a presudu je ukinuo Vrhovni sud RS 19. januara ove godine. U ponovljenom suđenju je Okružno tužilaštvo izmijenilo optužnicu smanjivši period u kojem je počinjeno polno nasilje. U ranijoj optužnici i presudi se navodi da je D. M. napastvovao kćeru oko četiri godine, a izmjenom otpužnice je navedeno da je nasilje trajalo 15 mjeseci.

D. M. je prema otpužnici ulazio u sobu svoje kćerke i dirao je po intimnim dijelovima tijela, zbog čega je djevojčica pretrpjela fizičke i psihičke traume, koje su otkrivene na Odjeljenju gastroenterologije, nakon čega je obaviještena policija, a otac napasnik uhapšen.

Nasilje je počinjeno u vrijeme kada je djevojčica imala šest i po godina.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog osjetljivosti slučaja i zaštite žrtve.