Akcija "Uplatnica"
3

Banjalučanin falsifikovanjem i zloupotrebom pričinio materijalnu štetu od 82.280 KM

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policija je podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv Banjalučanina čiji su inicijali Z.P. /28/ zbog sumnje da je počinio tri krivična djela kojim je pričinio materijalnu štetu od 82.280 KM.

Z.P. se sumnjiči za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja.

Izvještaj protiv Z.P. podnesen je juče, a riječ je o nastavku akcije "Uplatnica", saopšteno je iz Policijske uprave Banja Luka.

Tokom navedene akcije, saslušan je veći broj svjedoka i prikupljeno je dovoljno dokaza koji ukazuju da postoje osnovi sumnje da je djelo izvršeno u vremenskom periodu od 1. oktobra 2013. do 8. oktobra 2015. godine na štetu računa javnih prihoda Republike Srpske i BiH.

Z.P. se sumnjiči da je kao zaposleni u preduzeću za posredovanje u prodaji i registraciji vozila, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, iskoristio svoj položaj te štampao i falsifikovanim pečatom ovjeravao uplatnice koje su bile garancija uplaćenih prihoda.

Uplatnice je potom davao klijentima koji su ih koristili kao dokaz o uplati prilikom registracije vozila.

Osumnjičeni nije izvršio obavezne uplate na račun javnih prihoda Republike Srpske, zadržavajući određene novčane iznose za sebe.

Istragom je utvrđeno da u vezi sa 500 zahtjeva za registraciju vozila nije bilo izvršenih uplata na račune javnih prihoda Republike Srpske i BiH.