Trgovina drogom i ljudima
27

Balkanskom rutom za tri dana uhapšene 382 osobe osumnjičene za više krivičnih djela

S. Š.
Balkanskom rutom za tri dana uhapšene 382 osobe osumnjičene za više krivičnih djela
Balkanskom rutom za tri dana uhapšene 382 osobe osumnjičene za više krivičnih djela (Foto: EUROPOL)
Organi za provođenje zakona udruženi s ciljem suzbijanja trgovine oružjem, drogom, te krijumčarenjem migranata, proveli su zajedničke akcije u kojoj su uhapšene čak 382 osobe.

Operativne akcije provedene su u ukupno 28 država širom Evrope, a najviše njih je izvršeno na Balkanu i jugoistočnoj Evropi.

Sveukupno, aktivnosti koje su provođenje od 24. do 29 oktobra, dovele su do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina navodno bila umiješana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, falsifikovanje dokumenata i trgovinu vatrenim oružjem.

Hapšenja i prikupljeni dokazi omogućili su organima za provođenje zakona pokretanje 130 novih istraga.

Balkanska ruta je poznata po svojoj upotrebi u brojnim oblastima kriminala, uključujući krijumčarenje migranata i trgovinu vatrenim oružjem i drogom u EU.

Multinacionalne kriminalne grupe nabavljaju oružje uglavnom iz zemalja zapadnog Balkana, gdje su ljudski resursi sa ekspertizom za vatreno oružje široko dostupni. Vatreno oružje se zatim krijumčari u EU - uglavnom u Belgiju, Francusku, Njemačku, Španiju i Holandiju. S druge strane, balkanska ruta je ključna ulazna tačka za trgovce heroinom, dok krijumčari kanabisa i kokaina također koriste ovu prelaznu tačku.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Europola, ukupno je provjereno i ispitano 74.924 osoba. Ujedno, pretrešeno je blizu hiljadu različitih lokacija, a sve je rezultiralo hapšenjem 382 osobe.

Od tog broja, njih 159 vezano je za krijumčarenje migranata, 112 za trgovinu drogom, 38 za trgovinu vatrenim oružjem, dvoje za trgovinu ljudima i 71 za druga krivična djela.

Također, u akcijama koje su podržali Eurojust, Frontex, INTERPOL, SELEC zaplijenjeno je ukupno 106 komada različitog naoružanja, te više stotina opojnih droga.