Ubio vlasnika na kućnom pragu
67

Bajramovića ubio višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela

Piše: N. J.
Detalj s press konferencije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Detalj s press konferencije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevska policija je organizovala konferenciju za novinare u povodu ubistva Sabira Bajramovića (1956), u kojeg je u četvrtak navečer na kućnom pragu u Sokolović-Koloniji pucao lopov.
Detalj s press konferencije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Detalj s press konferencije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Istaknuto je kako je nekoliko sati poslije uhapšen H. J. (1985), osumnjičen za brutalno ubistvo, koje je pravno okvalifikovano kao razbojnička krađa sa smrtnom posljedicom. Nezvanično, riječ je o Jasmiru Haliloviću. Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od deset godina do dugotrajnog zatvora.

Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić je istakao kako je osumnjičeni višestruki povratnik u činjenju krivičnih djela, posebno ispraksiran za penjanje na balkone stambenih objekata i provale kroz balkonska vrata. Pretreseni su kuća i Audi A3, koje koristi Halilović. "Osumnjičeni je pucao i usmrtio vlasnika kuće, koji ga je zatekao tokom krađe. Saslušali smo osam ljudi, među kojima je i jedan očevidac. H. J. je nakon saslušanja predan Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu", rekao je Nefić.

Načelnik Sektora krim-policije MUP-a KS Džafer Hrvat je rekao kako policija još istražuje da li je H. J. imao saizvršioca u ovom krivičnom djelu.

"Pojavile su se informacije da bi ubistvo moglo imati veze s činjenicom da je Bajramović bio svjedok na suđenjima za ratne zločine. Međutim, prema svemu sudeći, to nema nikakve veze s ovim ubistvom", istakao je Hrvat.

Nezvanične informacije govore koliko je zapravo ovo ubistvo bilo brutalno. Lopov je, prema tim informacijama, Bajramovića ubio pucajući mu u glavu nakon što ga je ranio u grudni koš, a potom mu je s vrata strgnuo i zlatni lančić.

U Tužilaštvu KS su nam potvrdili da će od Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon saslušanja H. J., tražiti da bude pritvoren.