Pet godina bjekstva
29

Azur Hadžić i Almir Fejzić uhapšeni zbog pomaganja Damiru Mehiću u skrivanju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije FBiH su u koordiniranim aktivnostima na području Jahorine 16. januara 2018. godine u večernji satima lišili slobode Damira Mehića zvani Bibi, za kojim je po prijedlogu ovog Tužilaštva raspisana međunarodna potjernica Kantonalnog suda Tuzla i operativna potraga MUP-a TK, a koji je duže vrijeme bio u bjekstvu.

Mehić je osumnjičen za krivična djela ubistvo i pokušaj ubistva, odnosno da je 22. juna 2013. godine u centru Tuzle hicima iz vatrenog oružja ubio Emira Džinića i teško ranio Naila Hodžića.

Mehiću je, dok je bio u bjekstvu, radi ovih krivičnih djela 2013. godine određen pritvor. Međutim, pred Kantonalnim sudom Tuzla je održano ročište na kojem je Mehiću izneseno za koja krivična djela je osumnjičen te je Kantonalni sud Tuzla donio novo rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora u kojem je navedeno da pritvor teče od dana lišenja slobode.

Također, prilikom lišenja slobode kod Mehića je pronađen pištolj i određena količina municije, kao i krivotvorena lična karta sa lažnim ličnim podacima, te će se istraga protiv njega proširiti i za krivična djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivotvorenje isprave. Mehića će postupajući tužilac ispitati na okolnosti izvršenja ovih krivičnih djela.

Također, pripadnici Federalne uprave policije su u ovim aktivnostima slobode lišili još dvije osobe. Na području Semizovca slobode je lišen Azur Hadžić (41) iz Brčkog, a u Tuzli i Almir Fejzić (32), za koje je dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu pomoć učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, odnosno osumnjičeni su da su na različite načine pomagali Mehiću da ne bude otkriven na području BiH.

Kod Mehića je prilikom lišenja slobode pronađena krivotvorena lična karta sa ličnim podacima osumnjičenog Almira Fejzića.

Ove dvije osobe su predata u nadležnost Tužilaštva gdje će danas biti ispitane, te će se donijeti odluka o daljim mjerama koje će se poduzimati protiv njih, odnosno razmotriti stavljanje prijedloga za određivanje mjere pritvora.