Crna hronika
135

Automobilom usmrtio Srbijanku: Podignuta optužnica protiv Kerima Mudželeta

Piše: E. F.
Sa mjesta nesreće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa mjesta nesreće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Kerima Mudželeta zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja javnog prometa kada je u junu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Jelena Opričić iz Srbije.

Podsjećamo, tragedija se dogodila 9. juna i to ispred zgrade Predsjedništva BiH kada je Mudželet upravljajući automobilom velikom brzinom udario u tramvajsko stajalište usmrtivši državljanku Srbije, koja je u tom trenutku na stanici čekala tramvaj, i teško povrijedivši Nijemca Jorga Eistfelda Reschkea.

Opričić i Reschke navodno su te večeri trebali biti u Vijećnici na otvaranju konferencije povodom 15-godišnjice postojanja i rada Instituta za jugoistok Evrope koju su organizovali Mladi Evrope, čiji je i Jelena bila član. Ona je živjela u Berlinu, a u Sarajevo je došla kako bi učestvovala na ovoj konferenciji kao prevodilac.

No, dok je čekala tramvaj, Mudželet je, krećući se brzinom od skoro 100 km/h, jurio krajnjom lijevom trakom Titove ulice. Došavši na raskrsnicu Titove i Dubrovačke ulice presjekao je blagu krivinu i zakačio trotoar, odbio se i počeo zanositi. Nakon 70-80 metara Mudželetov Peugeot našao se na trotoaru, udario pješakinju i završio u konstrukciji tramvajskog stajališta i kiosku. Usljed udara, metalna konstrukcija je pala na Nijemca i povrijedila ga, dok se djevojka našla ispod točkova vozila i na mjestu preminula.
Nakon okončanja istrage, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je podiglo optužnicu i dostavilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je u predmetnoj optužnici predložilo produženje mjere pritvora za K. M.

Mudželet je vozački ispit položio 2013. Za 19 mjeseci, koliko je imao vozačkog "staža", počinio je 17 prekršaja.

Sarajlije su nakon tragične pogibije gošće Sarajeva okupljanjem na mjestu pogibije i paljenjem svijeća odali počast nastradaloj djevojci.