Predložen pritvor
263

Arsenal oružja pronađen u Sarajevu kod povratnika sa sirijskog ratišta

Klix.ba
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot
Emin Hodžić (25), koji je ranije osuđivan zbog odlasku na ratovanje u Siriju, uhapšen je jučer ujutro na Autobuskoj stanici u Sarajevu. Pripadnici Policijske uprave Centar su u njegovom automobilu Peugeot pronašli veći arsenal oružja.

Nakon kriminalističke obrade predat je u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, a ispitao ga je postupajući tužilac. Nadležni su, kako nam je to istaknuto, nastojali utvrditi svrhu u koju je trebalo biti upotrijebljeno zaplijenjeno oružje.

"Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Eminu Hodžiću, koji je osumnjičen za krivično djelo nedozvoljenog držanje oružja i eksplozivnih materija. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti ili završiti krivično djelo", kazala je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva KS Azra Bavčić za Klix.ba.

Hodžić je, kako saznajemo, u gepeku automobila imao veću količinu oružja.

Sud BiH osudio je Hodžića 21. marta 2016. na godinu zatvora zbog odlaska na strano ratište u Siriju, 2013. godine. Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH.

Uhapšen je u akciji Damask zajedno sa Bilalom Bosnićem. Prema presudi, Hodžić je sa Sarajevskog aerodroma u martu 2013. odletio za Istanbul, a zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri mjeseca.

Kako saznajemo, u Centralnom zatvoru u Sarajevu je pristupio selefističkom pokretu.