Kraj jedne ere?
0

Armenci rekli Rusima "ne" za sva vremena: "Nismo mogli dopustiti da se sve ponovi nezapaženo"

B. H.
Armenski premijer Nikol Pašinjan (Foto: Telegram)
Armenski premijer Nikol Pašinjan (Foto: Telegram)
Armenija je suspendovala svoje članstvo u vojnom savezu Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) pod vodstvom Rusije. U intervjuu emitiranom u četvrtak premijer Nikol Pašinjan to je opravdao rekavši da je savez razočarao Armeniju.

Intervju je prenijela francuska televizija France 24. U njemu je Pašinjan optužio Azerbajdžan za kršenje načela nužnih za održavanje dugoročnog mirovnog sporazuma. Armenija i Azerbajdžan dva su puta ratovali u posljednja tri desetljeća.

"Azerbajdžan zloupotrebljava situaciju kako bi potaknuo svoju retoriku. To onda navodi na vjerovanje da se Azerbajdžan sprema ponovno napasti Armeniju", dodao je Pašinjan.

Armenski premijer razgovarao je o pripremi mirovnog sporazuma s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim prošle sedmice tokom Minhenske sigurnosne konferencije.

"Što se Armenije tiče, Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti nije ispunila svoje ciljeve, posebno tokom 2021. i 2022. godine. Nismo mogli dopustiti da se to ponovi nezapaženo. Praktički, mi (Armenija) smo suspendirali članstvo u ovom sporazumu. O daljnjim koracima odlučit ćemo kasnije", dodao je Pašinjan.

Odnosi između Armenije i Rusije pogoršali su se u septembru kada ruske mirovne snage nisu uspjele intervenirati u munjevitom ratu Azerbajdžana protiv Armenaca u Nagorno-Karabahu. Nakon nje Baku je stekao kontrolu nad armenskom enklavom na svom teritoriju, što je izazvalo masovni egzodus armenskog stanovništva.

Stoga je Pašinjan kritikovo sigurnosni savez s Rusijom kao "nedovoljan" i založio se da Armenija traži nove partnere u području sigurnosti.