Akcija "Hornet"
19

Aplikacija Sky: Šest osumnjičenih za trgovinu drogom predati Tužilaštvu BiH

G. M.
Tužilaštvo BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, u prijepodnevnim satima, predali su tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju šetoricu osumnjičenih u okviru operativne akcije "Hornet".

Akcija je usmjerena na suzbijanje organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Pripadnici ove organizovane grupe, sumnjiče se za nabavku veće količine opojne droge “marihuana” sa teritorije Crne Gore, te organizovani prijenos, skrivanje i krijumčarenje opojne droge u BiH, a nakon toga i distribuciju i prodaju na širem području BiH.

Ove aktivnosti nastavak su operacija u predmetima sa dokazima iz dešifrovanih aplikacija Sky i Anom. Tužilac će osumnjičene ispitati u zakonskom roku, nakon čega će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu, rečeno je iz Tužilaštva BiH.