Nagrada za kriminal
0

Anel Sejfović pušten na slobodu u 9.45 sati, pucao u 12.15

Piše: A. Karadža
Anel Sejfović (23) odlukom sudinice Opštinskog suda u Sarajevu Lejle Konjić pušten je iz pritvora u četvrtak u 9.45 sati nakon što je tokom pretresa njegove kuće i vozila pronađeno dva i pol kilograma marihuane, pištolj i meci, da bi istog dana u 12.15 sati pucao ispred svoje kuće u ulici Sulje Jahića do broja 113.

Sejfović je 7. februara zajedno sa Jusufom Jusićem uhapšen zbog posjedovanja oružja. Prilikom pretresa njegovog vozila i kuće policajci su pronašli oko 2,5 kilograma marihuane, pištolj CZ kalibra 7,62 milimetra, dva okvira i 16 metaka istog kalibra, vagu, dva mobitela i teleskopsku palicu.

Pucnjava na kućnom pragu

Kantonalno tužilaštvo podnijelo je zahtjev za određivanjem pritvora Sejfoviću, ali je nadležna sudinica Opštinskog suda odlučila da ne postoje razlozi za određivanje mjere pritvora.

Sejfović je ovaj poklon iskoristio za počinjenje novog krivičnog djela samo sat i pol nakon što je pušten iz pritvora. On je prema nezvaničnim informacijama pucao na još uvijek nepoznatu osobu, prema kojoj je ispalio nekoliko hitaca.

U obrazloženju svoje odluke nadležni sud je naveo da u konkretnom slučaju ne postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, navodeći pri tom da zakon izričito ne navodi koje su to naročite okolnosti, te navodi da je stav suda da je naročite okolnosti neophodno u svakom konkretnom slučaju posebno utvrđivati, na način da je svaki konkretan slučaj potrebno posebno procijeniti, te činjenično ocijeniti datu situaciju, kao i da je potrebno pri tome imati u vidu ličnost osumnjičenog i vrstu krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Kakva se poruka šalje?

Kako saznajemo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije zadovoljno ovakvom odlukom nadležnog suda zbog čega je upućena žalba na odluku o odbijanju zahtjeva za određivanjem pritvora Sejfoviću .

Sud u svojoj odluci nije vodio dovoljno računa da je osumnjičeni ovim krivičnim djelom dovodio u opasnost živote ljudi, obzirom da navedeno djelo (posjedovanja i stavljanje u promet opojnih droga) spada u grupu krivičnih djela protiv života i zdravlja ljudi.

S obzirom na novi incident u kojem je Sejfović učestvovao, jasno je da sud nije smio ili trebao donijeti odluku o puštanju na slobodu osobe u čijoj je kući pronađena veća količina marihuane i pištolj sa mecima.

Pitanje je kakva se poruka šalje kriminalcima u trenucima kada je sigurnosna situacija bitno ugrožena zbog svakodnevnih pucnjava, bacanja eksplozivnih naprava i prodaje i korištenja opojnih droga u Sarajevu, a koji se olako puštaju na slobodu poslije izvršenja teških krivičnih djela.