Sud BiH
0

Almir Šaljić i ostali negirali krivicu

Piše: A. Kovač
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji koje je danas održano u Sudu BiH u predmetu "Almir Šaljić i drugi", svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Almir Šaljić, Enis Hajdarević, Amir Gudžević, Dragan Perišić, Edin Poturović, Samir Bibić i Ismet Grac se, prema optužnici, terete za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Šaljić se tereti i za krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari. Fuad Čolpa se, pak, tereti samo za krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Optuženi za zločinačku organizaciju uhapšeni su u martu ove godine, a pretresom automobila i objekata koje koriste pronađeno je 2,5 kilograma heroina, 100 grama Speeda, deset grama kokaina, 200 grama kanabisa i 51 doza ekstazija. Ukupna vrijednost oduzete droge je 250.000 maraka.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto i oko 100.000 maraka za koje se sumnja da potiču od prodaje droge.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šaljić i Hajdarević su od decembra 2008. godine do kraja marta 2009. godine rukovodili, a Gudžević, Perišić, Poturović, Bibić i Graca bili članovi zločinačke organizacije, koja se bavila međunarodnom kupoprodajom droga. Drogu su, kako se navodi u optužnici, nabavljali u Turskoj i drugim njima poznatim državama, te je, prevozili i prodavali na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske.