Nova verzija
874

Almir Ejubović na suđenju: Ajla Ibrica mi je neposredno prije nesreće povukla volan ustranu

Klix.ba
Almir Ejubović (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Almiru Ejuboviću kojeg se tereti za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa. Na današnjem ročištu svjedočio je upravo Ejubović koji je porodicama stradalih djevojaka izrazio saučešće te izjavio da je Ajla Ibrica neposredno prije nesreće povukla volan ustranu.

Ejubović je tokom svjedočenja kazao da su se on i Ajla Ibrica, s kojom je bio u vezi, posvađali 50-60 metara prije nesreće te da je Ajla neposredno prije udara u stub povukla volan lijevom rukom u desnu stranu. Ova tvrdnja izazvala je komešanje u sudnici i negodovanje porodica stradalih djevojaka.

Ove tvrdnje optuženi je iznio prvi put. Kazao je da nakon nesreće nije o tome želio govoriti, jer je Ajla Ibrica bila u komi i nadao se da će se probuditi te ispričati šta se desilo.

Tokom svjedočenja je Ejubović priznao da je neiskusan vozač te je ustvrdio da mu tokom vožnje, kada se desila tragična nesreća, nije radio brzinomjer.

Istakao je da je vozio četvrtom brzinom i da je, prema njegovoj procjeni, to moglo biti blizu 110 km/h. Kazao je i da je jedna od njegovih saputnica tokom vožnje na internetu pronašla da policajci patroliraju na Stupu, zbog čega se nisu isključili na tom izlazu, nego su produžili dalje.

Podsjećamo, nalaz krvi je pokazao da Ejubović u trenutku nesreće nije imao alkohola u krvi, a ranije je tvrdio da je vozio blizu 100 km/h. Nalazima vještaka, koji su predočeni na ranijim ročištima, pokazali su da je nesreća u kojoj su poginule tri djevojke propust Almira Ejubovića. On se izjasnio da nije kriv.

Ejubović se nalazi u pritvoru u KPZ-u Mostar, a ranije je tražio da mu se odobre slobodne posjete, na šta mu je sud odgovorio da na to nema pravo jer nije u bračnom odnosu.

Podsjetimo, prema navodima iz optužnice, Almira Ejubovića se tereti da je, upravljajući svojim neregistrovanim putničkim motornim vozilom BMW X5 bez važeće vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, krećući se iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji, svjestan da grubim kršenjem saobraćajnih propisa može dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, na što je pristao, ugrozio javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, krećući se brzinom od blizu 166 km/h na mjestu gdje je saobraćajnim znakom propisana brzina 120 km/h, usljed čega je prouzrokovao smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život. Nesreća se dogodila 29. juna ove godine.

U nesreći su poginule 17-godišnja Lejla Oruč, 16-godišnja Nađa Neradin i 18-godišnja Ajla Ibrica, dok se teško povrijeđena Ajla Oruč 13. jula probudila iz kome.