Aliji Delimustafiću i drugima suđenje odgođeno deseti put

Piše: M. N./Klix.ba
8.2.2019. u 10:18
13
30
Aliji Delimustafiću i drugima suđenje odgođeno deseti put
13
Aliji Delimustafiću i drugima suđenje odgođeno deseti put Foto: N. G./Klix.ba
Suđenje Aliji Delimustafiću i drugima odgođeno je deseti put. Na suđenju se nije pojavilo troje optuženih, a novo ročište zakazano je za 22. februar.
Apsurdno je da glavni pretres nije počeo ni godinu dana nakon izjašnjenja o krivnji, a više od dvije godine nakon što je Delimustafić uhapšen i u pritvoru. Tužilaštvo KS nema mehanizme da utječe na dinamiku procesa iako su uputili nekoliko pismenih urgencija da se ročišta održavaju redovno, a s druge strane odbrana je predlagala da se postupci razdvoje. Nije došlo do usaglašavanja prijedloga pa se sud o ovim prijedlozima nije ni očitovao, niti je uradio nešto kako bi se ročišta održala.

Riječ je o najkompleksnijem predmetu u kojem je optuženo 38 osoba i osam firmi za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevaru te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.

Rješenje kojim je Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu odlučilo da Alija Delimustafić izađe na slobodu uz kauciju od milion KM poništio je Vrhovni sud FBiH i sada se čeka nova sjednica na kojoj će prijedlog odbrane ponovo biti razmatran. Delimustafić je založio nekretnine za koje je vještak procijenio da vrijede više od milion KM. U pritvoru je već dvije godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: