Ispred vojne baze Butmir
0

Aktivisti 'Akcije građana' privedeni u CJB Istočno Sarajevo

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Devet aktivista Udruženja "Akcija Građana" koji su protetsvovali ispred vojne baze Butmir u kojoj se održavaju razgovori o ustavnim promjenama privedena su u stanicu Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

"Iako su jučer članovi Udruženja 'Akcija građana' ostvarili kontakte sa organizatorom sastanka predstavnika stranaka iz BiH i sa zvaničnicima SAD i EU, te dobili uvjeravanja da mogu pristupiti Vojnoj bazi "Butmir" kako bi prezentirali javnosti stav predstavnika građanskog, civilnog sektora, njih je upravo uhapsila Policija Republike Srpske i odvela s lica mjesta", navode iz Udruženja 'Akcija građana'.

Udruženje protestvuje protiv takvog čina policije RS, jer se ono kosi sa osnovnim načelima Opšte deklaracije o ljudskim pravima, slobodi izražavanja i slobodi udruživanja.

Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com

"Udruženje je svjesno činjenice da je Policija RS-a potpuno nenaviknuta da građani iskazuju mišljenja suprotna od centralne politike tog entiteta, ali je realnost i ustavno pravo da se to mišljenje može javno reći i pokazati", kažu iz ove organizacije.

No, Danka Tešić, portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo za Sarajevo-x.com kaže da se ne radi ni o kakvom hapšenju.

"Devet aktivista Udruženja "Akcija pozvano je u PU Istočno Sarajevo jer su prekršli odredbe Zakona o javnom okupljanju. Naime, oni su nosili transparente i okupljali se na području Istočnog Sarajeva, a da pri tome nisu pet dana ranije obavijestili policijsku upravu", kazala je Tešić, dodajući da je protestante policija prvo usmeno opomenula, a zatim pismeno pozvala da dođu u stanicu.

Protiv aktivista Udruženja 'Akcija građana' bit će podnijet zahtjev za prekršajni postupak.