Crna hronika
464

Aktivista uhapšen nakon što je pretukao uposlenika Higijenskog servisa

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Pete policijske uprave uhapsili su u utorak Fahrudina Bravu (48) iz Sarajeva zbog sumnje da je počinio krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, kada je u Ilijašu, uprkos pokušaju policije da to spriječi, pretukao Edina Ismu, uposlenika Higijenskog servisa Općine Novi Grad.

Bravo je Ismi, kako je saopćeno iz Općine, nanio tjelesne povrede u predjelu glave, vrata i drugih dijelova tijela. Napad na šintora se desio u prisustvu policijskih službenika PS Ilijaš, a kada je Ismo po nalogu Veterinarske inspekcije KS izašao na teren na području općine Ilijaš, kako bi uklonio agresivne pse sa ulice.

"Nakon što smo u krugu Osnovne škole u Ilijašu, u ulici Kakanjska uhvatili sedam pasa lutalica i prebacili ih u karantin, vratili smo se u Ilijaš da nastavimo hvatanje pasa. U trenutku dok smo u vozilo ubacivali tri uhvaćena psa, iz vozila koje je bilo parkirano u blizini izašli su Fahrudin Bravo i Edina Pašić, osobe od ranije poznate po ometanju rada Higijenskog servisa Općine Novi Grad, koji je pokušao osloboditi uhvaćene pse iz vozila, nakon čega me je fizički napao“, ispričao je Ismo.

Zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika PU Ilijaš, spriječene su teže posljedice, nakon čega je napadač priveden u službene prostorije PU Ilijaš, a povrijeđenom Ismi ukazana je ljekarska pomoć u Kliničkom centru u Sarajevu.

"Nakon što mi je ukazana ljekarska pomoć, vratio sam se u Ilijaš kako bih dao izjavu u Policijskoj stanici. Međutim, po izlasku iz stanice dočekali su me Dalida Kozlić, Šejla Krupalo, Eldar Kozlić i još jedna ženska osoba po imenu Nejra, svi od ranije poznati po ometanju našeg rada. Blokirali su vozilo Higijenskog servisa, zahtijevajući da pustim pse, pokušavajući nasilno otvoriti gepek vozila, u čemu ih je ponovo spriječila policija“, kaže Ismo.

Iz Općine Novi Grad kažu kako su aktivisti tzv. udruženja za zaštitu životinja i ranije fizički i verbalno u više navrata napadali uposlenike Higijenskog servisa, upućivali im prijeteće poruke, zatim provaljivali u boksove iz kojih su puštali pse koje su prethodno sa ulica uklonili uposlenici servisa i na druge načine ometali njihov rad.

Nakon što je servis počeo da radi po nalogu Kantonalne veterinarske inspekcije, od sredine septembra, uposleni u servisu uklonili su sa ulica više od 400 opasnih pasa i to uglavnom na poziv građana koji bi ukazali na prisustvo pasa u blizini vrtića, škola, zdravstvenih objekata...