{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akcija "Treska": Odgođeno ročište Mirzi Tantuli i drugima, sud trebao razmatrati sporazume

Piše: M. N./Klix.ba
27.6.2018. u 09:09
5
8
Akcija "Treska": Odgođeno ročište Mirzi Tantuli i drugima, sud trebao razmatrati sporazume
5
Akcija "Treska": Odgođeno ročište Mirzi Tantuli i drugima, sud trebao razmatrati sporazume
Foto: K. S./Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je trebalo biti održano ročište Mirzi Tantuli i još 12 osoba koje su uhapšene u akciji "Treska", a na kojem su trebali biti razmatrani sporazumi koje su sklopili s Tužilaštvom KS nakon što su svi priznali krivnju. Ročište je odgođeno za 9. juli jer je tužilaštvu trebalo još vremena da pripremi potrebnu dokumentaciju.
Na prošlom ročištu, koje je održano 1. juna, Sud je obaviješten kako je svih 13 optuženih u ovom predmetu (Mirza Tantula, Elvira Tahirović, Vedran Janjić, Amer Muratoviću, Vedad Višnjić, Mirela Batuša, Dino Haseta, Edin Mekić, Adis Bučan, Elvir Podrug, Senad Pendek i Hajro Beganović) potpisalo sporazum s Tužilaštvom KS ili će ga potpisati u narednim danima.

Svi optuženi su priznali krivnju, a na teret im se stavlja da su se organizovano bavili neovlaštenom proizvodnjom i prodajom opojnih droga.

Prethodno ročište otkazano je zbog nedolaska Vedada Višnjića koji je u KPZ-u Zenica.

Advokat Mirze Tantule tražio je godinu i 10 mjeseci za svog branjenika. Njegova nevjenčana supruga Elvira Tahirović, koja se brani sa slobode, nagodila se na 12 mjeseci zatvora, dok je Mirela Batuša postigla dogovor za 14 mjeseci zatvora. Za Vedrana Janjića zatraženo je godinu i jedan mjesec, ali Tužilaštvo još nije odgovorilo na ovaj prijedlog. Za Amera Muratovića zatraženo je godinu i 10 mjeseci zatvora.

Optužene se tereti da su od maja do septembra 2017. godine kao pripadnici organizirane grupe na čijem čelu je bio optuženi Mirza Tantula, nabavljali, prepakivali i prodavali opojnu drogu kanabis i spid na području Kantona Sarajevo i šire. Za krivično djelo neovlaštenog nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije optuženi su Mirza Tantula, Vedad Višnjić, Fahrudin Velić i Elvir Podrug.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je navelo kako su osumnjičeni radili organizovano kao da su imali firmu te da im je radno vrijeme bilo od 15:00 do 00:00 sati. Sumnjiči ih se da su radili intenzivno od maja prošle godine, a da su imali prekid u julu kada su, kako su govorili klijentima na telefon, bili na godišnjem odmoru. Tantulu su u razgovorima oslovljavali s "direktore". Dnevnica prodavača bila je 50 KM, a vremenom je povećana na 60 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: