|

Akcija "Tref 2": Uhapšeno 12 krijumičara duhana i ribe, među njima granični policajci i poreznici

Akcija "Tref 2": Uhapšeno 12 krijumičara duhana i ribe, među njima granični policajci i poreznici
16
Klix.ba
1.12.2014. u 10:02
22
komentara
16

dijeljenja
Akcija "Tref 2": Uhapšeno 12 krijumičara duhana i ribe, među njima granični policajci i poreznici Privođenje osumnjičenih, Foto: GP BiH
U policijskoj akciji "Tref 2", usmjerenoj protiv krijumčarenja akcizne robe i korupcije, uhapšeno je 12 osoba, među njima i dva službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Acija je provedena na području Hercegovine, ali i Srednjobosanskog kantona u ranim jutarnjim satima.
Izvršeni su pretresi na 12 lokacija.

"Akcija 'Tref 2' je najnoviji primjer izuzetno dobre saradnje Granične policije BiH sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i OSA-om u cilju sprečavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije. Posebno bih se zahvalio i čestitao na realizaciji policijskim službenicima Granične policije BiH koji su predano radili ovu akciju duži vremenski period", istaknuo je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Za dio privedenih postoji osnova sumnje da su u cilju sticanja protivpravne imovinske koristiu u proteklom periodu počinili krivično djelo udruživanja radi vršenja krivičnih djela, a u vezi sa krijumčarenjem većih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akcizne robe na teritorij Bosne i Hercegovine.

Uhapšena su i dva carinska službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH raspoređena na carinski referat Orahovlje: D. P. i D. J., kao i državljanin Republike Hrvatske T. P., te tri bh. državljanina A. M., I. D. i Z. K. sa područja Posušja, Viteza i Kreševa.

Slobode su lišena i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Jedinice granične policije Doljani: M. V. , I. V., A. T. i A. Č., za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna krivična djela u vezi sa krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za krivična djela odavanje tajnih podataka i krijumčarenje.

Tokom akcije lišeni su slobode i bh. državljani S. B. i D. Š., zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz R. Hrvatske u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...