Afera Zenicatrans
1.4k

Akcija SIPA-e u Zenici, na meti gradonačelnik Fuad Kasumović i saradnici

E. M.
SIPA pretresla Kasumovićevu kuću (Foto: E. M./Klix.ba)
SIPA pretresla Kasumovićevu kuću (Foto: E. M./Klix.ba)
Na području Zenice od jutros se provodi akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Fuad Kasumović. Kako saznaje Klix.ba, uhapšeno je nekoliko osoba, dok Kasumović nije pronađen na adresi stanovanja niti je dostupan na telefon, kao ni njegova saradnica.
No, Kasumović se nešto kasnije oglasio na Facebooku gdje je potvrdio da je "pod pratnjom policije".

Akcija SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu s poslovanjem Zenicatransa. U sklopu današnje akcije, osim Fuada Kasumovića, predmet istrage je još devet osoba.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Sredinom augusta SIPA je izvršila pretres u Gradskoj upravi Zenice, odakle je izuzeta dokumentacija vezana za Zenicatrans - prevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici, a Federalna uprava policije još početkom januara ove godine Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavila je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Fuada Kasumovića i drugih i to zbog krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivičnog djela zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevare u privrednom poslovanju.

Naime, u svemu tome je sporno na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusku stanicu Zenicatransa prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim osobama. Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA-e se tereti, navodno, da je oštetila ovo preduzeće za višemilionski iznos.

Kasumović je ne tako rijetko govornicu Gradskog vijeća Zenice koristio kako bi tvrdio da je sve urađeno po zakonu te da je uzeo ono što Zenici i sugrađanima pripada, ali uvidom u dokumentaciju istražitelji FUP-a su utvrdili određene nezakonitosti, zbog čega je jutros nakon više mjeseci istrage i provedena ova akcija.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Među uhapšenima u današnjoj akciji su i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković, kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Vahdet Drino te drugi.

Tokom proteklih mjeseci radnici Zenicatransa bili su svjedoci u ovom slučaju, a i ranije su u medijskim istupima naglašavali sporne radnje u ovom preduzeću.

Više informacija o poduzetim mjerama te aktivnostima bit će poznato naknadno u toku dana, a pripadnici SIPA-e pretrese vrše na još nekoliko lokacija u gradu, kao i u Gradskoj upravi Zenice.