|

Akcija SIPA-e u Tuzli i Lukavcu zbog pranja novca, budžet BiH oštećen za 784 hiljade KM

Akcija SIPA-e u Tuzli i Lukavcu zbog pranja novca, budžet BiH oštećen za 784 hiljade KM
38
D. Be.
10.2.2020. u 15:25
22
komentara
38

dijeljenja
Akcija SIPA-e u Tuzli i Lukavcu zbog pranja novca, budžet BiH oštećen za 784 hiljade KM Foto: F. K./Klix.ba
Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Tuzli i Lukavcu pretresli tri lokacije koje koriste dvije osumnjičene osobe, s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem krivičnih djela carinske prevare i pranja novca.
Tokom pretresa policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli dva mobilna telefona procesne jedinice računara, određenu količinu novca te raznu poslovnu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Naime, osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba u dvije firme iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina, carinskim organima BiH podnosli fakture lažnog sadržaja, s višestruko umanjenom vrijednošću robe, pa su po tom osnovu osumnjičeni platili carinu i druge uvozne dažbine u manjem iznosu.

Na taj način je izbjegnuto plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe u ukupnom iznosu od 784.486 KM, za koliko je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti izvršene su u saradnji s ovlaštenim službenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...