Crna hronika
16

Akcija "Sigurnost 2": Uhapšene još četiri osobe, pronađena droga i oružje

Klix.ba
(Foto: MUP SBK-a)
Službenici sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjo-bosanskog kantona Travnik u nastavku akcije "Sigurnost 2" uhapsili su četiri osobe osumnjičene za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

U poslijepodnevnim i noćnim satima srijede nastavljena je operativna akcija "Sigurnost 2". Nastavak akcije omogućen je na osnovu dobijenih saznanja prilikom kriminalističkih obrada osam uhapšenih osoba u protekla dva dana.

Radi se o osobama inicijala E.S. rođen 1991.godine i F.H.rođen 1976.godine, oba iz Travnika, koji su na području Busovače lišeni slobode prilikom pokušaja isporuke opojne droge.

Pretresom njihovog vozila marke FIAT-Punto, registarskih oznaka J97-E-774, pronađena su 23 paketića materije zamotane u aluminijsku foliju za koju se sumnja da je u pitanju marihuana. Pronađena je i određena količina bijelog praha za koji se pretpostavlja da je u pitanju opojna droga spid, količina novca, koji najvjerovatnije potiče od prodaje opojne droge, te mobilni telefoni.

Kroz kriminalističku obradu navedenih osoba došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenjem krivičnih djela zloupotrebe opojnih droga mogu dovesti i osobe inicijala M.S, rođen 1975.godine i N.M. rođen 1990.godine, koji su uhapšeni na području Travnika, gdje su i nastanjeni.

Prilikom pretresa njihovih prostorija pronađena je veća količina materije za koju se sumnja da se radi o marihuani. Ista je bila zapakovana u četiri veća i nekoliko manjih pakovanja pripremljenih za prodaju. Također su pronađene i tri automatske puške, od kojih je jedna na sebi imala i laserski nišan, 1 lovački karabin, puščana i pištoljska municija, dvije ručne bombe, optički nišan, te određena količina novca, mobilni telefoni i drugi predmeti.

Zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela "Nedozvoljene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga" navedene osobe će nakon provedene kriminalističke obrade biti predati kantonalnom tužilaštvu Travnik na dalje postupanje.

Posljednja operativna akcija je samo jedna u nizu mjera u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga na području SBK-a, gdje su u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeni zapaženi rezultati u pogledu zapljene opojne droge i procesuiranja većeg broja osoba, saopćeno je iz MUP-a SBK-a.