"Pandora IV"
261

Akcija policije RS-a: Otac i sin iskopavali arheološke predmete pa ih prodavali

M. N.
Policijski službenici MUP-a RS uhapsili su Ž.S. i I.S. iz Bosanske Dubice koji se terete da su iskopavali arheološke predmete i prodavali ih preko interneta

U akciji pod nazivom "Pandora IV" učestvovali su i službenici PU Prijedor, a provedena je pod nadzorom Okružnog tužilaštva Prijedor u saradnji s Interpolom. Po nalogu Osnovnog suda u Bosanskoj Dubici izvršeni su pretresi na više lokacija i pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta koji asociraju na predmete sa arheološkom, kulturnom ili historijskom vrijednošću (razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i sl. predmeti), detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte.

Riječ je o ocu i sinu koji se sumnjiče da su počinili krivična djela Nedozvoljena trgovina, Prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili historijskog značaja i Iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili historijskog značaja ili prirodnih rijetkosti.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske će nastaviti rad po navedenom predmetu kroz razmjenu informacija sa Interpolom u cilju identifikacije oštećenih osoba i izvršilaca, a u saradnji sa sa Muzejom Republike Srpske", saopćeno je iz MUP-a RS.