Tužilaštvo BiH
36

Akcija "Kurir": Kinezi iz BiH iznijeli 15 miliona eura

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, proveli su akciju kodnog naziva "Kurir".

U ovom predmetu, detaljnom istragom, utvrđeno je da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana poduzeća i pravne osobe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH, velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom i bankovnim transakcijama, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Republike Hrvatske te dalje u inostranstvo.

S obzirom da novac nije prijavljivan niti legalno transferiran iz BiH, na ovaj način počinjeno je kazneno djelo pranja novca u vezi sa kaznenim djelom porezne utaje ili prevare.

Ovo je prva veća akcija u borbi protiv ove vrste nezakonitosti u BiH, te će Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama, u narednom periodu nastaviti borbu protiv ovog oblika nezakonitosti i nanošenja štete budžetu i platnom sistemu BiH.

Istraga koja se vodi duži vremenski period, rađena je u suradnji sa istražiteljima USKOK-a iz Republike Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih osoba, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani NR Kine, te sa njima povezana poduzeća i pravne osobe.

U okviru istrage istražitelji i tužioci Tužilaštva BiH održali su sastanke sa kolegama iz USKOK-a, gdje su detaljno planirane aktivnosti akcije.

Tokom akcije vrše se pretresi na više lokacija u sjevernom dijelu BiH, a privedeno je više osoba, koje će biti operativno tretirane od strane SIPA i UIO BiH, te Tužilaštva BiH, nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.